29/05/2009 09:44

VNO-NCW

VNO-NCW en MKB-Nederland verheugd over aanpak inning auteursrechten

DEN HAAG, 29 MEI 2009 - De ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij met de voorstellen om de uitvoering van auteursrechtinning te vereenvoudigen en te verbeteren. Tot die tijd zijn nog lopende contractbesprekingen opgeschort en zijn de tarieven reëel bevroren. Zij verwachten nog wel stevige onderhandelingen.

Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een reactie op het vandaag verschenen rapport van de commissie Pastoors. Deze commissie heeft in opdracht van staatssecretaris Heemskerk (EZ) gekeken naar verbetering van de inning van auteursrechten door rechtenorganisaties als Buma, Sena, Reprorecht en Videma, die zijn verenigd in brancheorganisatie VOI(C)E.

Op basis van het advies van de werkgroep wordt nu gewerkt aan een onderhandelingsprotocol voor samenwerkende rechtenorganisaties en samenwerkende (clusters van) branches; geharmoniseerde grondslagen voor tarieven en kortingen; een keurmerk voor rechtenorganisaties; onafhankelijke geschillenbeslechting; verbetering van de service door een gezamenlijke databank met bedrijfs- en gebruikgegevens, elektronisch factureren en voorlichting.