Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 29 mei 2009

Levensverwachting in Vlaanderen blijft stijgen

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Veerle Heeren stelde vandaag de gezondheidsindicatoren 2007 voor. De gezondheidsindicatoren geven de trends van geboortes, doodsoorzaken en levensverwachting in Vlaanderen aan.

De belangrijkste vaststellingen:

Vlaanderen staat op het vlak van levensverwachting,op de 5e plaats van de Europese landen, na Italië, Frankrijk, Zweden en Spanje.

De levensverwachting blijft stijgen, zowel voor mannen als voor vrouwen. Maar de mannen benen de vrouwen langzaam bij.

Waar de levensverwachting voor een pasgeboren jongetje in 1998 75,1 jaar was steeg die in 2007 tot 77,9 jaar. Dit betekent een toename van 2,8 jaar op 10 jaar tijd of een stijging met bijna 4 maand per jaar.

De stijging van de levensverwachting voor een pasgeboren meisje was iets minder spectaculair: van 80,8 jaar in 1998 naar 82,9 jaar in 2007. Dit betekent een stijging met 2,1 jaar of een stijging met bijna 3 maand per jaar.

Longkanker, borstkanker, hart- en vaatziekten en suïcide blijven de belangrijkste doodsoorzaken. Toch daalt de sterfte door kanker, hart- en vaataandoeningen en suïcide.

De sterfte door hart- en vaataandoeningen bij mannen daalde met 28% tussen 1998 en 2007 en bij vrouwen met 27%. De Vlaamse sterftecijfers voor hart- en vaataandoeningen behoren tot de laagste in Europa.

We stellen een daling vast van het aantal overlijdens door kanker: in 2007 overleden 17% minder mannen en 11% minder vrouwen ten gevolge van kanker dan in 1998. Borstkanker blijft de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen van 40 tot en met 69 jaar.

Sinds 2000 sterven jaar na jaar minder mannen door suïcide. Voor mannen stelden we een daling van 24% vast tussen het gestandaardiseerde aantal overlijdens in 2000 en 2007. Dit is duidelijk meer dan de in de gezondheidsdoelstellingen vooropgestelde 8% en bovendien een statistisch significant verschil. Bij vrouwen daalde het percentage overlijdens door suïcide tussen 2000 en 2007 met 14,5%. Toch bevindt Vlaanderen zich nog steeds in het gezelschap van de Europese lidstaten met het hoogste aantal suïcides.

Tabaksgerelateerde sterft daalt bij mannen, stijgt bij vrouwen.

Beleidsmaatregelen

Tabaksgebruik blijft een van de belangrijkste oorzaken voor longkanker en een deel van de ischemische hartziekten. De Vlaamse Regering keurt vandaag op vraag van minister Heeren het Vlaams actieplan Middelengebruik definitief goed, waardoor nog dit jaar 419.000 euro vrijgemaakt kan worden voor de preventie van middelengebruik.

48,8 % van alle Vlaamse vrouwen tussen 50 en 69 jaar neemt momenteel deel aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Dat aantal moet nog groeien, want elke vrouw die regelmatig deelneemt aan het bevolkingsonderzoek reduceert haar risico op borstkanker met de helft. In maart ondertekende minister Heeren op de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid een nieuw protocolakkoord over de borstkankeropsporing, waardoor de gratis screening van vrouwen tussen 50 en 69 jaar met ingang van dit jaar met 5 jaar wordt verlengd.

Het verband tussen gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging en de preventie van ziektebeelden zoals cardiovasculaire aandoeningen en diabetes is bekend. Het Vlaams actieplan Voeding en Beweging wordt vandaag voor principieel akkoord geagendeerd op de Vlaamse Regering en zal één van de eerste dossiers worden voor het nieuwe Vlaams Parlement.

Het Vlaams actieplan suïcidepreventie bewijst te werken. In vergelijking met het jaar 2000 is het aantal zelfdodingen stelselmatig gedaald van 1174 naar 984. Deze daling is vooral significant bij mannen: - 24,5 % in vergelijking met het jaar 2000. In 2007 stierven 681 mannen en 303 vrouwen door zelfdoding.

Het Vlaams actieplan suïcidepreventie beoogt een verlaging van het aantal zelfdodingen door middel van een daling van het aantal depressies, het aantal suïcidepogingen en een verhoging van het psychisch welbevinden bij de bevolking. Belangrijke projecten die onder andere hebben bijgedragen tot de verlaging van het suïcidecijfer zijn de fit in je hoofd website, de zelfmoordlijn, de suïcidepreventiewerkers van de centra geestelijke gezondheidszorg, het project integrale zorg suïcidepogers en het vroegdetectieproject initiële psychoses. Verdere investering in het Vlaamse actieplan is echter noodzakelijk want ook met de huidige cijfers zitten we nog bij de hoogste van Europa.

Meer informatie: http://www.zorg-en-gezondheid.be/cijfers.aspx (http://www.zorg-en-gezondheid.be/cijfers.aspx)