Provincie Utrecht

A4 over water is kansrijk

29-5-2009 -

De binnenvaart is voor het transport van goederen een kansrijk en noodzakelijk alternatief voor het gebruik van de A4. Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van GOVERA (Goederenvervoer Randstad) is uitgevoerd door BCI en NEA.

Jan Ekkers, voorzitter van de Govera stuurgroep en gedeputeerde bij de provincie Utrecht, overhandigt het rapport "A4 over water" op vrijdagmiddag 29 mei in Aalsmeer, bij FloraHolland, aan wethouder van Dijk van Haarlemmermeer.

De wegen in de Randstad slibben langzaam dicht, het op tijd en stipt leveren wordt daarom steeds moeilijker voor het wegvervoer. Op de vaarwegen tussen Schiphol en Rotterdam is echter nog ruimte genoeg . Langs deze vaarweg liggen belangrijke economische centra als Schiphol, Rotterdam en de greenports Aalsmeer, Duin & Bollenstreek, Boskoop en Westland-Oostland die steeds meer de wenselijkheid en de noodzaak zien om een deel van hun lading via de binnenvaart af te handelen.

Nieuw knooppunt: containerterminal Alphen
Hoewel er, volgens de onderzoekers, door zowel de overheden als het bedrijfsleven nog wel wat moet gebeuren om daadwerkelijk te kunnen spreken van een A4 over water, zoals de realisatie van een terminal bij Schiphol, wordt volgend jaar wel een belangrijk ander knooppunt, de containerterminal Alphen aan de Rijn, operationeel.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030 - 258 3196