Gemeente Enschede

Aandacht gaat de eerste jaren uit naar de binnenstad

Ontwikkelen detailhandel en horeca

Naar aanleiding van een motie van de raad heeft het college samen met partners uit de binnenstad een onderzoek door BRO uit laten voeren naar de ontwikkelruimte voor detailhandel en horeca in de binnenstad. Het voorstel aan de raad is om de resultaten van dit onderzoek als richtinggevend kader te gebruiken bij toekomstige ontwikkelingen in en om de binnenstad zoals de binnenstadsvisie en de spoorzone.

Uit het onderzoek komt naar voren dat onze binnenstad een aanbod heeft aan winkels en horeca dat past bij Enschede, maar dat er ook sprake is van leegstand. Voor winkels en horeca staan hiernaast nieuwe plannen in de binnenstad en in Roombeek op stapel. Projecten als het nationaal Muziekkwartier, herbestemming Schouwburg en leegstaande panden bieden op dit moment de meeste kansen om de recreatieve aantrekkingskracht van onze binnenstad te versterken. Het accent voor de toekomst ligt vooral in versterking van de algehele beleving van het centrum: meer variatie in leuke winkeltjes zodat bezoekers rond gaan dwalen, verbetering van de openbare ruimte, gevels en panden, versterken van een goede sfeer en een goede mix van voorzieningen.

Samen met ondernemers
Het onderzoek is uitgezet in gezamenlijk opdrachtgeverschap met de Federatie Centrum Ondernemers Enschede, de Vereniging Commercieel Vastgoedeigenaren Binnenstad en MKB Enschede. Deze partners zijn van mening dat versterking van de binnenstad van binnenuit moet gebeuren en dat het wenselijk zou zijn om de stimuleringsregeling zoals die nu bestaat voor de Walstraat/Pijpenstraat/Zuiderhagen, uit te breiden naar andere straten zoals bijvoorbeeld de Haverstraatpassage. Verder wijzen de partners er op dat nu veel nieuwe horeca- en winkelmeters worden toegevoegd en dat voor de komende jaren een pas op de plaats nodig is.

Als vervolg op het onderzoek zal een retail/horeca adviescommissie worden opgericht en zal er gewerkt worden aan een verbeterde monitoring van het horeca- en winkelaanbod in de binnenstad.

Geplaatst: 29 mei 2009.

29 mei 2009