Ministerie van Economische Zaken

Bedrijfsleven en auteursrechtenorganisaties presenteren acties om irritatie bij ondernemers te voorkomen

29 mei 2009 | nieuwsbericht | Vermindering Regeldruk

Bedrijfsleven en auteursrechtenorganisaties presenteerden 29 mei 2009 op het ministerie van Economische Zaken hun voorstellen voor verbeteringen bij de inning van auteursrechten. Met de verbeteringen moeten de irritaties hierover bij ondernemers verminderen.

Staatssecretaris Heemskerk die de voorstellen in ontvangst nam gaf in een eerste reactie aan blij te zijn met de voorgestelde maatregelen. "Om de onvrede bij ondernemers terug te dringen is het wel nodig dat er snel wordt gestart met de uitvoering, zodat vanaf 2010 ondernemers er ook echt wat van merken," aldus Heemskerk.

De plannen die door VNO-NCW, MKB Nederland en VOICE (koepelorganisatie van CBO's) worden gedragen zijn onder begeleiding van Marco Pastors tot stand gekomen. Samengevat komen de plannen op het volgende neer:
* start van een gezamenlijke basisadministratie waardoor ondernemers geen onnodige en overbodige facturen meer krijgen
* betere en geharmoniseerde klachtafhandeling. De nu nog verschillende klachtenprocedures van de cbo's worden geharmoniseerd.

* gezamenlijk onderhandelen: om te voorkomen dat betalende ondernemers in gelijke gevallen ongelijk worden behandeld, zullen cbo's nu waar mogelijk gezamenlijk gaan onderhandelen met de betreffende bedrijfsbranches.

* invoering van een keurmerk voor CBO's

* heldere tariefgrondslagen. De werkgroep heeft richtsnoeren opgesteld die gebruikt moeten worden bij de onderhandelingen. Hierdoor zal per bedrijfsbranche meer eenduidigheid ontstaan en minder klachten over (vermeende) ongelijke behandeling.
* verbeterde (gezamenlijke) voorlichting aan ondernemers

In zijn reactie sprak Heemskerk de verwachting uit dat de CBO's doorgaan met het bundelen van facturen en met elektronisch verzenden en verwerken daarvan. "Dat zou ondernemers en auteursrechtorganisaties veel tijd en geld besparen", aldus de staatssecretaris. Verder wees hij er op dat naar verwachting in 2010 een wetsvoorstel van Justitie in werking treedt waarin het toezicht op CBO's wordt versterkt. In dat wetsvoorstel wordt ook een onafhankelijke geschillencommissie geĂŻntroduceerd die geschillen over in rekening gebrachte tarieven tussen ondernemers en CBO's kan beslechten. Volgens Heemskerk komen de in het rapport voorgestelde verbeteringen niet in de plaats van dit wetsvoorstel maar zullen dit wel versterken.

Meer informatie voor de pers:

Woordvoerder: Edwin van Scherrenburg, 070-3796464, e.v.vanscherrenburg@minez.nl