Gemeente Sneek


thaborlocatie sneek

Nieuw ontwerp Thaborlocatie Sneek

Het college van burgemeester en wethouders van Sneek heeft op 19 mei ingestemd met een nieuw stedenbouwkundig ontwerp voor de Thaborlocatie. Het ontwerp toont drie torens in verschillende hoogten, omgeven door een groen gebied.

De Thaborlocatie is onder te verdelen in drie gebieden. De locatie langs de Bolswarderweg (oorspronkelijke Thabor), de locatie Wilhelminaflat en de locatie Conventschool. De ontwikkeling van dit gebied heeft jaren stilgestaan, terwijl de Thaborlocatie al die tijd braak heeft gelegen.

Het ontwerp zoals dat is gepresenteerd is uniek te noemen voor Sneek. Zo is het gebouw aan de Bolswarderweg zeer markant, met name door zijn hoogte van 16 lagen. De parkeervoorzieningen worden zoveel mogelijk aan het zicht onttrokken, waarbij een parkachtig gebied tussen de drie torens wordt gerealiseerd. Ten opzichte van de oorspronkelijke bebouwing wordt hier winst geboekt omdat meer groene ruimte ontstaat tussen de gebouwen. Een invulling van drie ranke torens in een groen gebied versterkt zodoende de groene wig Wilhelminapark - De Harste en sluit aan bij het karakter van het Wilhelminapark. Thabor locatieplan Het gebouw aan de Bolswarderweg zal uit 60 goedkope woningen (helft huur, helft koop) bestaan waarvan de helft zorggerelateerd is. In het gebouw op de locatie Wilhelminaflat wil men eventueel een zorgcomplex realiseren (eveneens goedkope woningen). In het gebouw op de locatie Conventschool (is pas later aan de orde) wil men 34 koopwoningen in het luxe segment realiseren.

Fasering
Het is de bedoeling eerst het gebouw aan de Bolswarderweg te realiseren. De oplevering van dit gebouw zou in 2014 plaats kunnen vinden. Vervolgens kunnen de bewoners van de Wilhelminaflat ondergebracht worden in dit nieuwe gebouw en kan de Wilhelminaflat gesloopt worden. Daarna kan op de locatie Wilhelminaflat het tweede gebouw gerealiseerd worden. Door deze gebouwen achter elkaar aan te bouwen wordt de overlast (van bouwwerkzaamheden) zoveel mogelijk beperkt.

Vervolg
Het college legt nu een startnotitie voor aan de raadscommissie SOM en aan de gemeenteraad. In deze startnotitie wordt ingegaan op de beoogde inhoud van het nog te vervaardigen bestemmingsplan, de daarvoor benodigde onderzoeken en de begrenzing van het plangebied. Tevens bevat de startnotitie een onderbouwing ten aanzien van de stedenbouwkundige opzet. De startnotitie bestemmingsplan Thaborlocatie wordt op 17 juni 2009 besproken in de commissie SOM en is op 30 juni 2009 aan de orde in de gemeenteraadsvergadering.