Ingezonden persbericht


Persbericht

datum:
29 mei 2009

Bernice Notenboom bereikt top Mount Everest

Bergbeklimster en journaliste vraagt met tentoonstelling in Museon aandacht voor klimaatproblematiek

"En daar sta je dan op het dak van de wereld. Het waait enorm. Mijn zuurstof masker is bevroren, waardoor ik geen lucht kan krijgen. Als ik het afdoe, snak in naar adem in de ijle lucht op bijna 9000 meter. Maar dat is een klein probleem. Er komt een storm aan. Iets klopt er niet met onze 'topdag'. Everest laat haar tanden zien." Dit schrijft Bernice Notenboom de dag nadat ze op de top van Mount Everest heeft gestaan. Zij is hiermee de tweede Nederlandse vrouw die deze hoogste berg ter wereld (8.848m) heeft beklommen.

Het team van Bernice, KplusV Himalaya Alert, deed een succesvolle poging om de top van de hoogste berg op aarde te beklimmen. Op 23 mei 2009 om 7.30uur lokale tijd is de top van de Mount Everest bereikt. Doel van de expeditie is aandacht te vragen voor het warmer worden van de aarde. Klimaatsveranderingen hebben in de Himalaya grote consequenties, bijvoorbeeld overstromingen door het sneller afsmelten van gletsjers.

In het Museon is het mogelijk de expeditie live te volgen in een speciale tentoonstelling door middel van het dagboek van Bernice bij houdt en de audio en videoberichten die ze doorstuurde. Bernice verzamelt ook afval en objecten die uit het gletsjerijs smelten. Deze objecten worden binnenkort opgenomen in de tentoonstelling. Speciaal voor het Museon heeft het team ook een steen van de top van Mount Everest meegenomen. In de tentoonstelling is tevens prachtig collectiemateriaal te zien uit Tibet en worden naast hedendaagse filmbeelden, historische filmfragmenten uit de Himalaya vertoond van de cineast Jan Boon. De expositie Basecamp Himalaya Alert! is te zien tot en met 1 november 2009.

Meer informatie over de gehele klimtocht is te lezen op de blog van de expeditie: www.himalaya-alert.nl en www.kplusv-himalaya-alert.nl

Samenwerking
In samenwerking met De Volkskrant, KplusV organisatieadvies, Stichting Oikos, Schooltelevisie van Teleac/NOT en Museon worden verschillende doelgroepen via diverse media in Nederland bereikt (algemeen publiek, scholieren in basisonderwijs en voortgezet onderwijs). Bernice Notenboom schrijft een blog voor het algemene publiek in de Volkskrant en op www.kplusv-himalaya-alert.nl en voor kinderen op www.himalaya-alert.nl. I.s.m. Stichting Oikos geeft deze voor leerkrachten en scholieren een webeducatieprogramma met uitwerking van diverse thema's. Na de expeditie reist Bernice door Nederland om scholen te bezoeken en om multimediale presentaties te geven over haar ervaringen in de Himalaya. In samenwerking met het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen worden er bij het team lichaamstemperatuur, temperatuur van de huid, calorie verbruik en hartslag gemeten op grote hoogte. KplusV organisatieadvies organiseert met medewerking van Bernice Notenboom workshops voor hun relaties over de thema's klimaat & duurzaamheid, leiderschap, ondernemerschap en samenwerking. Het ministerie van VROM wil met de campagne Nederland gaat voor een beter klimaat, energiebesparing en bewustwording van klimaatverandering agenderen en roept scholen op om stappen te ondernemen voor een beter klimaat en een schonere omgeving.

Bernice Notenboom
In 2008 bereikte Bernice Notenboom als eerste Nederlandse vrouw op ski's de Zuidpool. Haar Arctic Alert expedities naar Groenland, Siberië, Noordpool en de Zuidpool stellen de problematiek rond klimaatverandering in deze gebieden aan de kaak.

Museon
In het Museon is veel te ontdekken. Er zijn educatieve en aantrekkelijke exposities en programma's voor een breed publiek. Een bezoek aan het Museon is een leerzame ervaring. Op toegankelijke wijze wordt informatie gegeven over actuele thema's en ontwikkelingen in wetenschap en samenleving. KplusV organisatieadvies
KplusV voert opdrachten uit voor het openbaar bestuur en bedrijfsleven op het gebied van verandermanagement, klimaat, afval & ruimte, new business & innovatie, zorg & welzijn, management development en toezicht & veiligheid.