ABVAKABO FNV

TNT onderzoek medewerkers productie geen goed idee

ABVAKABO FNV, BVPP en CNV Publieke Zaak zijn niet gelukkig met het onderzoek onder de medewerkers van Productie in de schalen 1 t/m 4, dat door het bedrijf en de Ondernemingsraad Productie is uitgezet. Nadat in april duidelijk werd dat het principeakkoord over de cao Productie door de leden van de drie bonden is afgewezen, kwam TNT al snel met het plan om een referendum of onderzoek onder alle betreffende medewerkers te gaan houden. De bonden hebben TNT nadrukkelijk afgeraden dit te gaan doen. Waarom?
* Ongeveer 70 procent van de medewerkers bij Productie in de schalen
1 t/m 4 is lid van een van de drie bonden. Dat is voor Nederlandse begrippen een heel hoge organisatiegraad. En veel leden hebben meegedaan aan de ledenraadpleging over het principeakkoord; er is dus al een representatief onderzoek geweest.


* Doel van het onderzoek is onder andere om ook de mening van de niet-vakbondsleden te kennen. Dit raakt een kernpunt in de Nederlandse arbeidsverhoudingen: cao's worden afgesloten door vakbonden en de leden van die bonden moeten instemmen met de gemaakte afspraken. Hoewel dit niet ter discussie wordt gesteld (in ieder geval niet door de OR Productie!), wordt op zijn minst de suggestie gewekt dat ook anderen dan leden van de vakbonden kunnen meebeslissen over de inhoud van een cao. Daar is geen sprake van; de inhoud van de cao wordt bepaald door de leden van de bonden, en niet door een onderzoek van TNT.


* Het is slecht gesteld met de verhoudingen binnen het bedrijf. Tijdens onze ledenvergaderingen is - niet voor het eerst - zeer veel onvrede geuit over de bedrijfscultuur, de omgangsvormen, de stijl van leidinggeven etc. De bonden hebben erop gewezen dat het risico bestaat dat dit onderzoek de verhoudingen alleen maar verder op scherp zet.

ABVAKABO FNV, BVPP en CNV Publieke Zaak betreuren het dat het onderzoek toch is doorgegaan. We zien overigens wel dat door betrokkenheid van de OR de vertrouwelijkheid van de uitkomsten is geborgd.

Leden vragen ons nu wat te doen met het onderzoek. Wij zijn van mening dat iedere medewerker zelf moet beslissen of hij/zij mee gaat doen. Maar een ding staat als een paal boven water, ook voor de OR Productie. Het principeakkoord is door de leden van de drie bonden afgewezen, en dat besluit staat niet meer ter discussie.

Peter Wiechmann en Sander Martins (ABVAKABO FNV) Paul Jekkers en Toon van Dun (BVPP)
Inge Bakker (CNV Publieke Zaak)