Nederlandse Politiebond


Besluit over afkoopregeling verschuivingstoelage Amsterdam-Amstelland

Op donderdag 28 mei hebben de minister van BZK en de landelijke politiebonden in hun maandelijks overleg de knoop doorgehakt over de eenmalige afkoop van de tussen januari 2008 en februari dit jaar niet uitgekeerde verschuivings- vergoedingen binnen het korps Amsterdam-Amstelland. De korpsleiding en de ondernemingsraad van Amsterdam-Amstelland konden het over de inhoud van een dergelijke regeling niet eens worden.

De nu gekozen oplossing komt in hoge mate overeen met de afkoopregeling die in de andere korpsen is gehanteerd. De korpsleiding van Amsterdam-Amstelland zal de betreffende werknemers hierover nader informeren.

Rust in de roosters
Vanaf 1 januari 2008 moeten korpsen hun werknemers (weer) een vergoeding betalen als een bepaald niveau van verschuivingen in het ATW-rooster, dienstrooster en dagrooster wordt overschreden. Het doel van deze regeling is niet primair het verbeteren van het inkomen van de werknemers, maar het stimuleren van een betere planning en het daardoor realiseren van meer 'rust in de roosters'.

Eenmalige compensatie
Omdat de automatisering er nog niet klaar voor was, moest de nieuwe regeling formeel op een later tijdstip ingegaan: voor de meeste korpsen in september 2008 en voor de korpsen Fryslân, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Midden en Amsterdam-Amstelland in februari 2009. De bonden en de minister spraken af dat de werknemers eenmalig gecompenseerd zouden worden voor de vergoedingen die ze door deze vertraagde invoering misliepen.

Het bedrag zou in de meeste gevallen worden berekend door vast te stellen welke verschuivingsvergoeding iemand na de invoering van de regeling gemiddeld had gekregen in een bepaalde periode (bijvoorbeeld in de eerste drie maanden) en dat bedrag te vermenigvuldigen met het aantal maanden dat de regeling wel van kracht was maar nog niet kon worden uitgevoerd.

Gepubliceerd op 29 mei 2009 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2009.