FloraHolland


Bolbloemenbericht week 21

FLORAHOLLAND (20 mei 2009) - De Hemelvaartsweek is nooit gunstig voor goede bloemenprijzen, maar het was ook deze week wel weer bovengemiddeld matig. Bovenop de laagconjunctuur spelen de warme weersomstandigheden ons parten en ten opzichte van vorig jaar misten we ook het opdrijvende effect van de Franse Moederdag. Er werd 6 procent minder bolbloemen aangevoerd dan vorig jaar en met een veildag minder, want vorig jaar hadden we Hemelvaartsdag allang achter de rug, was er dus een forse meer-aanvoer dan toen.

De 26 miljoen stelen brachten nu met EUR 0,20 gemiddeld 6 cent minder op dan vorig jaar. Het houdt allemaal niet over. Ook voor de komende week is enig positivisme ver te zoeken. Pinksteren komt eraan en de temperaturen zijn in geheel Europa aan de hoge kant. Wellicht dat het de daarop volgende week wel weer wat aan gaat trekken. Want we hebben de altijd goed merkbare Franse Moederdag als bloemenfeest nog tegoed op 7 juni. Dat zal in de loop van week 23 merkbaar moeten worden en dan hopelijk hand in hand met dalende temperaturen.

Tulpen
Wederom halveerde de tulpenaanvoer bijna naar een kleine 6 miljoen stuks. Die deden gemiddeld een klein dubbeltje en dus was er gemiddeld weer een halve cent af. Dat betekent eveneens bijna een halvering in vergelijking met vorig seizoen, toen de laatste tulpen van het seizoen nog EUR 0,18 deden.

FloraHolland Rijnsburg realiseerde een middenprijs van ruim EUR 0,10. Dat is een lichte stijging ten opzichte van vorige week. Het merendeel van de tulpen haalde dat dubbeltje dus niet eens. Met name de tulpen met een gewicht van minder dan 36 gram lieten het afweten. `Red Princess' en `Orange Princess' wisten de hoogste middenprijzen te realiseren met ruim 4 dubbeltjes.

FloraHolland Naaldwijk ziet ook nog steeds tulpen op klok. Deze week zelfs een dubbele aanvoer ten opzichte van vorig jaar en kennelijk zijn de kopers en kwekers met de laatste tulpen zoekende. Ook de markt in Naaldwijk kan deze aantallen nu niet hebben. De prijs zakte naar EUR 0,08 gemiddeld. Geen wonder in deze vakantieweek met volop zon in Europa. Opvallend zijn de prijzen van `White Marvel', `Inzell' en `First Class'. Doordat ze in beperkte aantallen aangevoerd werden, brachten deze soorten nog respectievelijk EUR 0,20 en EUR 0,19 op.

Lelies
De lelies zaten in een forse prijsval. Er ging gemiddeld maar liefst een dubbeltje af van de toch al niet hoge gemiddelde prijzen. Het scheelt ook een stuiver met vorig jaar, terwijl de aangevoerde aantallen ruim 20 procent lager liggen. Aan het einde van de week gingen de prijzen wel weer omhoog.

FloraHolland Naaldwijk zag een zeer moeilijke week voor de lelies. Waar we vorig jaar qua prijs nog profijt hadden van de Franse Moederdag, was het deze week een stuk moeilijker met de Hemelvaartsdag tussendoor. De aanvoer van de Aziaten was gelijk aan vorige week, maar de prijs moest het een dubbeltje ontgelden en kwam uit op EUR 0,19. Vorig jaar was dit nog EUR 0,29 bij 100.000 stelen meer. De LA-Hybriden evenaarden de prijs van de Aziaten met amper 2 dubbeltjes deze week. Het was vooral `Brindisi' die het de hele week goed bleef doen met EUR 0,53 op vrijdag. De Longiflorums bleven de hele week redelijk goed aan de prijs bij een gelijke aanvoer. Alleen vrijdag liep het aantal stuks omhoog, waardoor de prijzen onder druk kwamen te staan. Maandag waren ze nog EUR 0,67 met een daling naar EUR 0,55 op vrijdag. De Orientals daalden met 90.000 stelen naar 875.000 stuks deze week. Ook hier zagen we de prijzen wat afnemen. Woensdag was de slechtste dag met EUR 0,50. Vrijdag na Hemelvaartsdag liepen de prijzen weer op naar EUR 0,57.

Bij FloraHolland Aalsmeer moest de gemiddelde prijs afgelopen week behoorlijk achteruit. Het is te hopen dat er in de loop van volgende week wat meer koopdruk ontstaat door de aanstaande Franse Moederdag. De aanvoer in de Orientals lag deze week ongeveer 10 procent lager dan voorgaande week en ten opzichte van verleden jaar scheelde dat 15 procent. De gemiddelde prijs daalde van EUR 0,65 naar EUR 0,55 per steel, waar deze verleden jaar nog rond de 3 kwartjes uitkwam. Deze week waren er veel mooie exclusieve soorten te koop die over het algemeen redelijk werden betaald. Vooral in het eerste deel van de week stond er prijsdruk op de lichtere sorteringen. Vrijdag was dit juist het geval bij de zwaardere. De Longiflorum liet deze week een aanvoer zien die gelijk lag aan afgelopen jaar en ongeveer 5 procent lager dan voorgaande week. De gemiddelde prijs daalde in de loop van de week van 4 naar 3 dubbeltjes per steel. Verleden jaar lag de gemiddelde prijs nog een dikke stuiver hoger.

De roze cultivars brachten nu tot boven de euro op, de witte cultivars komen steeds meer onder druk te staan. LA/Aziaat had 15 procent minder aanvoer dan voorgaande week en ten opzichte van verleden jaar stond er zelfs 30 procent minder in Aalsmeer. Ondanks de lagere aanvoer daalde de gemiddelde prijs deze week nog verder naar EUR 0,18. Het is opvallend
dat er, ondanks de in totaal lagere aanvoer, wel beduidend meer zalmkleurige lelies staan. `Menorca' en `Salmon Classic' hadden deze week samen ongeveer 190.000 tak tegen 158.000 verleden jaar. Juist in deze kleur daalde de gemiddelde prijs dan ook 50 procent in vergelijking met verleden jaar. Roze bleef het deze week redelijk doen terwijl wit en rood behoorlijk wegzakten in vergelijking met voorgaande week.

Bij FloraHolland Rijnsburg hadden met name de Longiflorums het zwaar te verduren. `White Heaven' moest maar liefst EUR 0,15 inleveren, waarbij 3-pitters zelfs 2 dubbeltjes minder opbrachten. De Aziaten en LA-hybriden leverden zo'n EUR 0,09 in. Gele cultivars als `Val di Sole' en `Serrada' werden met respectievelijk EUR 0,12 en EUR 0,17 slecht betaald. `Landini' en `Heraklion' scoorden nog het best met prijzen rond de EUR 0,60. Bij de Oriental-hybriden werden zware `Caroline Tensen' en `Willeke Alberti' beloond met middenprijzen boven de euro, maar de algehele middenprijs kwam met moeite boven de EUR 0,50.

Freesia
Ruim 7 miljoen Freesia's deden deze week bijna EUR 0,12. FloraHolland Naaldwijk noteerde wederom een min in de aanvoer ten opzichte van vorig jaar. Zo'n 400.000 stelen minder konden er niet voor zorgen dat de middenprijs naar een voor de tijd van het jaar acceptabel niveau werden gelift. De middenprijs van EUR 0,11 was zelfs anderhalve cent lager. Deze week ook geen uitschieters in het sortiment. `Bel Air' van 23 gram bracht rond de EUR 0,31 op. Bij de enkele Freesia's werd er voor een aantal zware partijen boven de EUR 0,30 gegeven. Opvallend was daarbij de `Bohemian'. Echter het gemiddelde van dit soort was met EUR 0,16 heel gewoon.

FloraHolland Rijnsburg kon in week 21 bij de Freesia's net geen dubbeltje noteren. Dit gold voor zowel enkel- als dubbelbloemig. Slechts een enkele uitschieter viel te noteren bij zware `Ambassador' en `Grandeur' met EUR 0,27 en EUR 0,28.

Irissen
De irissen brengen bijna het dubbele op van vorig jaar. 1,2 miljoen stuks maakten nu gemiddeld een mooie EUR 0,14 maar dat was dus wel ruim 3 cent minder dan vorige week.

Calla's
De Calla-aanvoer nam toe tot 2,3 miljoen stuks, waarvan het overgrote deel voor rekening komt van de kleinbloemigen. Die gingen gemiddeld voor EUR 0,28, wat een daling betekende van een dubbeltje en EUR 0,20 lager ten opzichte van vorig jaar.

Amaryllissen
Het aanbod van amaryllis daalde verder naar 116.000 stuks. De prijzen stegen met een dubbeltje gemiddeld tot EUR 0,69. Dat scheelt een stuiver minder met vorig seizoen toen er 20 procent meer werd aangevoerd. Dat is exact de dagaanvoer die we nu misten door de Hemelvaartsdag.

Overige bolbloemen
De ranonkelaanvoer halveerde weer naar 290.000 stelen concernbreed. De prijs zakte desondanks naar EUR 0,14. De aanvoer van Ornithogalum stabiliseerde op ruim 1 miljoen stuks maar de prijzen daalden met een stuiver naar EUR 0,15. De gladiolen zijn duur in deze tijd van het jaar. Concernbreed kwam de gemiddelde prijs uit op EUR 0,46 voor ruim 90.000 grootbloemige gladiolen.