FloraHolland


Leden FloraHolland akkoord met winstverdeling

FLORAHOLLAND, 29 mei 2009 (persbericht) - "Deze crisis krijgt de sierteelt niet knock-out", zei bestuursvoorzitter Gerrit Ravensbergen donderdagavond 28 mei bij de opening van de algemene ledenvergadering van FloraHolland. "Als sector maken we de ernstigste crisis mee sinds de jaren dertig. Voor veel kwekers vallen de opbrengsten zwaar tegen. Het weer, de valutaontwikkelingen en de recessie zijn daar een verklaring voor, maar die bieden geen oplossing. Het is tegen die achtergrond goed te constateren dat het bedrijf FloraHolland staat als een huis, en dat onze marktplaatspositie niet door de crisis wordt aangetast. We zetten de tering naar de nering, scherpen de koers aan en blijven zo krachtig ten dienste van de sector." De leden van FloraHolland gingen donderdagavond akkoord met de jaarcijfers 2008 en de voorgestelde winstverdeling. Van het nettoresultaat van FloraHolland van 3,3 miljoen euro wordt 1,7 miljoen euro op naam van de leden bijgeschreven op de participatiereserve. De resterende 1,6 miljoen euro wordt toegevoegd aan de algemene reserve van de veilingcoöperatie.

Algemeen directeur Timo Huges gaf een toelichting op het pakket bezuinigingen van bijna 15 miljoen euro, waarmee FloraHolland in 2009 reageert op de tegenvallende cijfers. "Die zijn deels eenmalig van aard. De markt vraagt vooral om structureel lagere veiling- en ketenkosten. Daarom gaan we versneld aan de gang met verdere virtualisering van onze verkoopprocessen, scherpen we het kwaliteitsbeleid aan en maken we de logistieke operatie flexibeler. FloraHolland zet daarmee vol in op meer ketenefficiency, zonder aan commerciële slagvaardigheid in te boeten. We doen dit zonder gedwongen ontslagen."
FloraHolland gaat voor 2009 uit van een omzetdaling van 10 procent. Ook bij deze omzetdaling blijft het financiële fundament van de coöperatie stevig. "De solvabiliteit van de veiling staat nu op 21,4 procent, het risicodragend vermogen komt uit op 47 procent. Dat zijn nog steeds goede cijfers. Ook in het relatief lastige jaar 2008, tevens het eerste jaar na de fusie, hebben we FloraHolland sterk en op koers weten te houden", concludeerde financieel directeur Erik Leeuwaarden in zijn toelichting op de jaarcijfers.