Vereniging Natuurmonumenten


Onderzoek effectiviteit maatregelen overzomerende grauwe ganzen 29-05-2009

Dit jaar wordt door Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten voor Texel geen ontheffing aangevraagd om overzomerende grauwe ganzen te vangen en te doden. Onlangs is door Alterra een onderzoek gestart naar de effectiviteit van het beheer van de populatie overzomerende ganzen op Texel. De begeleidingscommissie van het onderzoek heeft besloten dat er dit jaar geen ganzen worden gevangen. Dit om ervoor te zorgen dat het onderzoek maximaal effect sorteert. Door dit jaar niet te vangen kunnen de effecten van het wegvangen van 2008 en de nestverstoring van 2009 beter worden onderzocht.

Grauwe ganzen horen van nature thuis op Texel, maar door de toegenomen aantallen is de schade die zij veroorzaken aan landbouwgewassen toegenomen. Ook in de natuurgebieden zijn negatieve effecten waar te nemen. Alle betrokken partijen willen daarom deze jaren (2009-2011) gebruiken om een zorgvuldig en duurzaam beheer voor de overzomerende grauwe ganzen op poten te zetten. Onderzoek is daarvoor essentieel.

Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer zijn blij dat het goed gaat met de grauwe gans in ons land. In de jaren '60 was deze soort namelijk uitgestorven. De natuurorganisaties onderkennen de keerzijde van dit succes en streven ernaar om excessieve schade (landbouwgewassen en effecten in de natuur) te voorkomen door een zorgvuldig beheer van populaties, waar dat noodzakelijk en effectief is.

De aanpak van de overlast door overzomerende grauwe ganzen op Texel heeft daarom het karakter van een pilot. De pilot wordt begeleid door onderzoek van Alterra (Wageningen Universiteit), omdat op het Waddeneiland Texel de effectiviteit van de verschillende beheermaatregelen goed in beeld te brengen zijn. De onderzoekers van Alterra inventariseren en analyseren de effecten van de beheermaatregelen uit de Handreiking overzomerende ganzen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Zij kijken ook nadrukkelijk naar de schade aan landbouwgewassen en de negatieve effecten op de natuur.

De informatie uit dit onderzoek van Alterra is van wezenlijk belang om de natuurbeheerders op Texel en op landelijk niveau te helpen bij het ontwikkelen van een optimaal ganzenbeheer. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer werken aan een zorgvuldig en duurzaam beheer van de overzomerende grauwe ganzen.

Als onderdeel van de pilot zijn dit voorjaar door Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer eieren geprikt. De onderzoekers gebruiken deze ingrepen om - in samenhang met daaraan gekoppelde tellingen - iets te kunnen zeggen over de effecten op de omvang van de ganzenpopulatie.

Verder gaan de onderzoekers op drie plaatsen in Noord-Holland en op Texel grauwe ganzen ringen (circa 900 dieren). Het vangen om te ringen zal zorgvuldig en goed worden voorbereid en uitgevoerd. Het ringen geeft inzicht in de bewegingen van ganzen in relatie tot de beheermaatregelen op Texel. Onderzocht wordt onder meer of het effect van lokale beperking van het aantal niet direct ongedaan wordt gemaakt door de vestiging van ganzen uit andere delen van de provincie.

De begeleidingscommissie bestaat uit vertegenwoordigers van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de provincie Noord-Holland, het Faunafonds, Vogelbescherming Nederland, de ILG commissie Texel, LTO Noord, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Het onderzoek van Alterra loopt drie jaar en wordt gefinancierd door LNV en Faunafonds.