Woonbond


29-05-2009

Studentenkamer weer duurder

Woningcorporatie SSH uit Utrecht heeft onderzoek gedaan naar de huurprijs van kamers op de particuliere markt. Daaruit blijkt dat zesentachtig procent van de op internet aangeboden kamers te duur is. De gevraagde huur ligt gemiddeld 120,- boven de wettelijke maximumgrens.

Het kamertekort zorgt ervoor dat de kamerprijzen tot onredelijke hoogte stijgen en vooral onwetendheid leidt ertoe dat huurders niet naar de Huurcommissie gaan om hun huurprijs te controleren. Sommige kamers worden zelfs aangeboden voor het dubbele van de toegestane maximale huurprijs: voor een kamer van 24m2 werd 700,- gevraagd. Dat is 343,50 te duur.

Huurders die de wettelijke maximumhuur willen weten voor een kamer kunnen die gemakkelijk berekenen met behulp van een eenvoudig rekenprogramma. Daarmee weet je zeker of een huurverlagingsprocedure een lagere huur oplevert. De procedure via de huurcommissie is eenvoudig en kost 11,- Dat geld krijg je terug als je in het gelijk wordt gesteld. Het benodigde formulier voor een huurverlagingsprocedure staat op de website van de huurcommissie.

De Woonbond lanceert binnenkort een website 'Op Kamers', met alle informatie die voor kamerzoekers en -bewoners van belang is.