Partij van de Arbeid

PvdA pakt aan en loopt niet weg

29-05-2009 10:51

Onder het motto 'onafhankelijk en vrij, maar niet over de partij' verschijnen op pvda.nl regelmatig columns. Dit keer de beurt aan PvdA-wethouder Dominic Schrijer. In Rotterdam werkt hij dagelijks aan het bestrijden van jeugdwerkloosheid. Dat is politiek waar mensen echt iets aan hebben, in tegenstelling tot de ketelmuziek van veel politici op rechts.

Weglopen is de nieuwe trend bij de rechtse partijen in ons land. Geert Wilders loopt met zijn fractie boos de Kamer uit omdat hij niet gehoord zou worden tijdens het Tweede Kamerdebat over het crisisplan van het Kabinet. In Rotterdam loopt de VVD weg uit het stadsbestuur om onbegrijpelijke redenen. En als klap op de vuurpijl boycotte Leefbaar Rotterdam afgelopen maandag de gemeenteraadsvergadering uit protest tegen de installatie van twee nieuwe wethouders. Weglopen lijkt wel een virus. Terwijl je zou zeggen dat er toch wel belangrijker zaken zijn om ons nu druk over te maken. De recessie bijvoorbeeld!

Ten gevolge van die recessie loopt de werkloosheid inmiddels op. Er wordt voorspeld dat vooral jongeren hiervan de dupe worden. Jongeren hebben vaak een tijdelijk contract. Steeds meer bedrijven zijn geneigd geen contractverlenging aan te bieden en werknemers die er als laatste bijkomen gaan er als eerste weer uit. De vergelijking met de jaren 80 wordt daarom vaak gemaakt.

Ook toen waren er weinig kansen voor jongeren op werk. Velen stroomden in de bijstand of werkten ver onder hun niveau. Deze achterstand wisten ze in de jaren van hoogconjunctuur die daarop volgden niet in te halen. Achteraf wordt gesproken over een verloren generatie en dat willen we niet nog een keer.

De hoofdvraag is nu hoe we jonge werknemers en schoolverlaters actief houden. Als PvdA hebben we onze naam hoog te houden met onze inzet om jongeren perspectief op een goede toekomst te bieden. Het Kabinet presenteert rond deze tijd haar plannen tegen de jeugdwerkloosheid.

In Rotterdam zitten we natuurlijk ook niet stil. In het kader van de landelijke Wet Investeren in Jongeren (WIJ) geven we in Rotterdam jongeren de verzekering dat ze tussen school en werk niet buiten de boot vallen. In de eerste plaats zorgen we ervoor dat jongeren tot 27 jaar die zich melden bij de sociale dienst niet naar huis gestuurd worden met een bijstandsuitkering, maar met een afspraak over vervolgonderwijs of een leer/werkplek. Om ervoor te zorgen dat er voldoende leer/werkpleken & stages zijn, wordt er een stedelijke stageambassadeur aangesteld. Achter dit Rotterdamse boegbeeld staan stagemakelaars en het gemeentelijke stageservicepunt.

In de tweede plaats stimuleren we in Rotterdam dat jongeren kiezen voor een goede vervolgopleiding. Samen met de ROCs, het COLO en het UWV-werkbedrijf is een zogenaamde arbeidsmarktbijsluiter ontwikkeld. Hierin staat welke opleidingen een goede kans bieden op werk en welke niet. Om jongeren hierover een bewuste keuze te laten maken krijgen ze binnenkort in het kader van een campagne een brief met daarin de vraag Wat ga jij doen na de zomer?, en daarbij het overzicht van opleidingen die niet alleen leuk zijn maar ook zicht bieden op werk en een aantrekkelijk inkomen.

Het is ontzettend belangrijk dat we ons als PvdA op deze praktische (Rotterdamse!) manier inzetten om jongeren een toekomst te geven. Zo is het Rotterdamse stadsbestuur erin geslaagd om het aantal jongeren in de bijstand in een paar jaar tijd bijna te halveren. De uitdaging is nu dat resultaat vast te houden en jongeren kansen te blijven bieden.
Dat is politiek waar mensen echt iets aan hebben in tegenstelling tot de ketelmuziek van veel politici op rechts van de afgelopen tijd. De PvdA loopt niet weg voor problemen: die pakken we aan. Laten we het in het publieke debat vooral hebben over echte problemen. Het bestrijden van de jeugdwerkloosheid is nu topprioriteit.

Dominic Schrijer
Wethouder Werk, Sociale Zaken en Grote Steden Beleid, Rotterdam