Gemeente Bussum

Verkeerstellingen vrachtverkeer Bussum-Zuid

In opdracht van de regio Gooi en Vechtstreek heeft het bureau Goudappel Coffeng begin van dit jaar verkeerstellingen uitgevoerd op drie hoofdroutes in en rond Hilversum en Bussum van en naar de provinciale weg N201. De tellingen zijn gedaan op de Diependaalselaan en de buitenring-noord (Insulindelaan-Joh. Geradtsweg) in Hilversum en de Ceintuurbaan in Bussum.

Besluit

Het doel van de verkeerstellingen is de nodige informatie te verzamelen om in regionaal verband een verantwoord besluit te kunnen nemen over een eventueel verbod op doorgaand nachtelijk vrachtverkeer. Om tot een goede onderbouwing van zo'n maatregel te komen én om deze in regionaal verband af te kunnen wegen, is besloten tot het tellen van het betreffende verkeer. De tellingen zijn gedurende twee volle weken (14 tot en met 27 januari, 24 uur per dag) verricht.

Over de hele dag gemeten is de helft van de voertuigen lichter dan 7,5 ton (laadvermogen) en tweederde behoort tot de schonere types. Voor alle tellingen in de regio Hilversum zie www. bussum.nl

De tellingen hebben voor Bussum-Zuid de volgende gegevens opgeleverd.

De gemiddelden gelden voor werkdagen en weekeinden in twee richtingen van 0:00 tot 6:00 uur voor doorgaand nachtelijk vrachtverkeer vanaf 3,5 ton. De tussen haakjes vermelde hoeveelheden zijn de aantallen in het weekend.

Ceintuurbaan totaal: 17 (4)

Richting A1 - Hilversum-Vreeland: 0 (0)

Richting A1 - Franse Kampweg: 10 (1)

bestemming Bussum: 7 (3)

Conclusie

Op de Ceintuurbaan is geen sprake van doorgaand nachtelijk vrachtverkeer tot buiten de regio via de N201 (Vreelandseweg). Ruim de helft van het vrachtverkeer door Bussum gaat naar de Franse Kampweg en het parkeerterrein Bussum-Zuid. Waarschijnlijk betreft het hier vooral parkeerverkeer en vrachtverkeer van en naar bedrijven aan de Loodijk. Op basis van deze gegevens is er op deze route geen sprake te zijn van nachtelijk vrachtverkeer van en naar Hilversum.

Afgewogen oordeel

De betrokken gemeenten zullen de gegevens nu met vervoerders, bedrijven, omwonenden en met raadsleden gaan bespreken. Dit moet leiden tot een afgewogen oordeel over de omvang van het nachtelijk vrachtverkeer en de wijze waarop hierop wordt gereageerd. In het Gewestelijk wethoudersoverleg van 24 juni zullen hierover de eerste conclusies getrokken kunnen worden.