Gemeente Bussum

29 mei onthulling sculptuur Veerplein

Op vrijdag 29 mei onthult wethouder kunst en cultuur Herman Schoon het beeld `Paard' van de Utrechtse kunstenaar Eric Dolfij op het Veerplein.

Paard

Het kunstwerk van Eric Dolfij is een beeld van een paard van 315 centimeter hoog. Het beeld heeft een sterke beweging naar boven, bij uitstek geschikt voor de smalle sokkel op het Veerplein. Kunstwerk en sokkel zijn samen bijna vier meter hoog. Het paard is gemaakt van zeer sterk polyester en metaal, gekleurd met een twee-componentenverf en is zeer goed bestand tegen weersinvloeden.

Dieren en mensen

Eric Dolfij maakt beelden van dieren en mensen maar doordat hij `duwt en trekt' aan de vormen en speelt met de aankleding zijn ze niet helemaal natuurgetrouw. Het zijn aparte wezens met een vrolijke uitstraling. Zo is bij dit paard de vraag: "Is dit wel een paard?" Als je dan nog eens kijkt, zie je dat het hoofd slechts een paardenmasker is en dat de vormen wel erg menselijk zijn.

Expositie

Het college van burgemeester en wethouders van Bussum heeft het besluit genomen een wisselsokkel te plaatsen op het Veerplein. Tegen een vergoeding wordt ieder jaar een andere kunstenaar in de gelegenheid gesteld zijn of haar werk te exposeren. Deze vorm is door de Advies Commissie Beeldende Kunst bedacht om met een beperkt budget toch zoveel mogelijk kunstuitingen te kunnen presenteren. Deze commissie adviseert de gemeente ook bij de keuze van het te plaatsen kunstwerk.