Gemeente Hoogeveen

29-5-2009

Plan voor deelname Hoogeveen aan Impuls brede scholen, sport en cultuur

Het college van B&W van Hoogeveen wil meedoen aan de Impuls brede scholen, sport en cultuur. Dit is een rijksprogramma met als doel de verbinding en samenwerking tussen sport, onderwijs en cultuur te versterken.

Meest in het oog springend onderdeel is het realiseren van zogeheten combinatiefuncties. Dat betekent dat een werknemer in dienst is bij één werkgever, maar werkt in twee of meer werkvelden of organisaties op het snijvlak van sport, onderwijs en cultuur.

Het college maakt wel het voorbehoud in 2013 de deelname te kunnen beëindigen, als dan uit een evaluatie blijkt dat de beoogde effecten niet zijn gehaald of de gemeentelijke cofinanciering niet opgebracht kan worden. Als de gemeente zich nu aanmeldt voor de Impuls, kan ze van het rijk tot en met 2013 bijna een miljoen aan subsidies verwachten. Voor de gemeente resteert dan nog bijna twee ton waarvoor nog geen dekking is. Maar voor dat bedrag wordt een beroep gedaan op een provinciale subsidie. Daarmee is de dekking tot en met 2013 rond.

Landelijk wil de overheid 2500 combinatiefuncties realiseren. Voor Hoogeveen zou dat neerkomen op 4,3 fte vanaf januari 2010 tot ongeveer negen voltijds functies in 2013.

In Hoogeveen lopen al vele initiatieven die naadloos aansluiten op het algemene doel van Impuls, namelijk het verbinden en versterken van de samenwerking tussen sport, onderwijs en cultuur. Uit onderzoek is gebleken dat veel Hoogeveense sportverenigingen graag willen samenwerken, zowel onderling als met andere partners. Maar tot nu toe vormt het gebrek aan voldoende, deskundig en professioneel kader een belemmering. Op dat vlak kunnen de combinatiefuncties een cruciale rol vervullen.

Na de zomervakantie wordt een visie en een stimuleringsplan sport en bewegen opgesteld. Er wordt gesproken met een aantal organisaties, zodat er in het najaar een uitvoeringsplan kan liggen over combinatiefuncties in samenhang met onder meer het project Gezond Hoogeveen.

Afzender: College B&W