Wageningen Universiteit en Researchcentrum oren Vis is goed voor de oren

29 mei 2009

Een dieet met veel visolie zou wel eens goed voor de hersenen kunnen zijn. Tot die conclusie komt Carla Dullemeijer van de afdeling Humane voeding van Wageningen Universiteit in haar proefschrift. Ze vond een duidelijk verband tussen visvetzuren in het bloed en een verminderde achteruitgang van het gehoor bij ouderen âVisolie zou de achteruitgang van bepaalde hersenfuncties en zelfs het gehoor wel eens kunnen vertragen.â

Stripheld Obelix werd al aangeraden meer vis te eten omdat dit goed voor de hersenen zou zijn. Nu is ook de wetenschappelijke onderbouwing van het positieve effect van vis op de hersenen een stap dichterbij. Langketenige omega-3-vetzuren, die veel in vette vis voorkomen, blijken de hersenen positief te beïnvloeden.

Dullemeijer ontdekte dat ouderen met een relatief lage hoeveelheid langketenige omega-3-vetzuren in het bloed sneller achteruitgingen in hun presentaties op cognitieve testen dan ouderen met meer van deze visvetzuren in het bloed. Eerder toonde zij al aan dat jonge varkens het omega-3 vetzuur docosahexeenzuur (DHA) inbouwen in de hersenen tijdens de eerste levensmaanden, waarin de hersenen zich ontwikkelen. âOmdat DHA blijkbaar belangrijk is bij de hersenontwikkeling, zou het ook wel eens een rol kunnen spelen bij hersenverouderingâ, legt de promovendus uit. âDaarom richtten we ons onderzoek op enkele hersenfuncties van ouderen in relatie tot hun vetzuurprofiel in het bloed.â

Het positieve effect van visolie op de bloedvaten en de circulatie is al langer bekend, en daarom testte Dullemeijer de hypothese dat dat de oorzaak zou zijn van het beter functioneren van de hersenen van ouderen met een visrijk dieet. Ze keek daarvoor naar het binnenoor, een zeer goed doorbloed deel van het hoofd. Hier vertaalt het slakkenhuis binnenkomend geluid naar een elektrisch signaal dat via de gehoorzenuw de hersenen bereikt. Een verminderde circulatie in de hersenen zou dat slakkenhuis kunnen treffen en tot gehoorverlies leiden, was de gedachte. âOuderen die relatief veel langketenige omega-3-vetzuren in hun bloed hadden, bleken inderdaad minder gehoorverlies te hebben dan ouderen met relatief weinig van deze vetzuren in het bloedâ, vertelt Dullemeijer. âDit verschil in gehoorverlies gold echter alleen voor de lage tonen.â De anatomie van het middenoor kan dit resultaat prachtig verklaren. âHet slakkenhuis wordt gevoed door één bloedvat, dat de windingen volgt van het brede deel tot in het topjeâ, legt Dullemeijer uit. Je verwacht bij een verminderde circulatie juist minder bloedtoevoer in het topje, waardoor daar de schade optreedt. âOmdat juist in dit topje lage geluidsfrequenties worden verwerkt zou dit kunnen duiden op een verminderde microcirculatie, waardoor een mogelijk gunstige rol van de omega-3-vetzuren met name op de lage tonen verklaard zou kunnen worden.â

Carla Dullemeijer promoveerde op 15 mei bij prof. Frans Kok, hoogleraar Voeding en gezondheid en prof. Robert-Jan Brummer, hoogleraar Gastro-enterologie en klinische voeding aan de Ãrebro University in Zweden en hoogleraar Medische voedingsleer en klinische diëtetiek aan Universiteit Maastricht. / Hans Wolkers.

Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Meer informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail: resource@wur.nl. Zie archief op http://www.resource-online.nl.