PvdA Rotterdam


Els Kuijper volgt Bert Cremers op

Vr 29 Mei 2009 - Redactie
Els Kuijper volgt Bert Cremers op

Voormalig wethouder en loco-burgemeester Els Kuijper wordt door de fractie van de PvdA in de deelraad Hillegersberg-Schiebroek voorgedragen om Bert Cremers op te volgen als voorzitter van het Dagelijks Bestuur in die deelgemeente.

Het besluit van de fractie kreeg unanieme instemming van de ledenvergadering van woensdag 27 mei. De selectie was verricht door een commissie bestaande uit leden van de fractie en het onderafdelingsbestuur onder voorzitterschap van Tom Harreman, lid van de gemeenteraad. Harreman was van 1994 tot 2006 voorzitter van het Dagelijks Bestuur van de deelgemeente Delfshaven.

De installatie van Els Kuijper komt op de agenda te staan van de vergadering van de deelraad van dinsdag 30 juni.

Cremers (60) wordt dinsdag 2 juni geïnstalleerd als burgemeester van Waddinxveen. Hij maakte zijn vertrek op 25 maart bekend. In de deelraadsvergadering van dinsdag 19 mei werd hij uitgezwaaid.

Kuijper was zeventien jaar (1989-2006) lid van de gemeenteraad in Rotterdam. Van 1995 tot 1998 was zij fractie-voorzitter en van 1998 tot 2002 wethouder. Haar portefeuille omvatte Onderwijs en Jeugd, Buitenruimte en Milieu.

Kuijper (61) woont in Kralingen en blijft daar wonen gedurende de ruim negen maanden dat zij de functie zal uitoefenen.

Zij zal leiding geven aan een Dagelijks Bestuur dat uit vier leden bestaat. De andere leden zijn Anton Stapelkamp (CDA) als vice-voorzitter en de dames Letty Bekedam (GroenLinks) en Joke Holdtgrefe (OPLW, Onafhankelijke Partij voor Lokale - en Wijkbelangen).
Met de komst van Kuijper heeft Hillegersberg-Schiebroek het meest feminiene bestuurscollege in Rotterdam. Dat in schrille tegenstelling tot het College van B&W dat na de laatste herschikking nog maar één vrouw op zeven, inclusief de burgemeester zelfs acht, mannen telt.

Chris Mast, fractie-voorzitter van de PvdA in de deelraad licht toe, dat de fractie in zijn nopjes is met de komst van Kuijper: Bij het vertrek van Cremers werd door enkelen de vrees uitgesproken, dat we er als deelgemeente op achteruit zouden gaan. De toekomst zal dat leren, maar als partij hebben we in ieder geval iemand aangetrokken, bij wie
- qua bestuurlijke ervaring - zelfs Bert Cremers nog in de schaduw vertoeft.

Els Kuijper zelf: Ik hou van Rotterdam en ik hou van het openbaar bestuur. Daarin en daarvoor werk ik het liefst. Een functie in het deelgemeentebestuur vervullen is voor mij nieuw. Ik vind dat een eervolle uitdaging. En naar Hillegersberg-Schiebroek kan ik op de fiets. Dan kom ik langs Terbregge, waar mijn vader vandaan kwam. Als men mij dit karwei voor het komend jaar toevertrouwt, spring ik graag op de fiets.

Chris Mast licht nog een ander aspect van haar kandidatuur toe: In de gemeenteraad woedt de komende weken een discussie over de toekomst van het deelgemeentebestel. Het feit, dat een bestuurlijke zwaargewicht als Els Kuijper als bestuurder wil fungeren, maakt duidelijk, dat het stelsel van deelgemeenten springlevend is.