Gemeente Binnenmaas

Eikenprocessierups gesignaleerd in Binnenmaas

Deze week is in gemeente Binnenmaas de eikenprocessierups gesignaleerd. De rups is aangetroffen op het schoolplein van basisschool De Bouwsteen in s-Gravendeel.

Bestrijding

Gemeente Binnenmaas zal vandaag, vrijdag 29 mei, de eikenprocessierupsen gaan bestrijden. Deze bestrijding gebeurt met biologische middelen, de uitvoering hiervan wordt gedaan door een gespecialiseerd bedrijf.

De verwachting is dat de werkzaamheden op het einde van de dag (na schooltijd) of mogelijk in de avond plaatsvinden. De basisschool en de omwonenden zijn hiervan inmiddels op de hoogte gesteld.

Wat is een eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van vooral eikenbomen waar ze overwintert. Vanaf april/begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Aanvankelijk zitten ze hoog in de boom. Na een aantal vervellingen komen groepjes rupsen samen en vormen grote nesten op de stammen van eikenbomen. Deze nesten bestaan uit een dicht spinsel van draden, brandharen, vervellingshuidjes en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen s nachts in processie op zoek naar voedsel.

Gezondheidsklachten

Het venijn van de eikenprocessierups zit in de brandharen van de rups. Een volgroeide rups heeft er ongeveer 700.000, deze haartjes zijn met het blote oog niet te zien.

Met hun weerhaakjes dringen de pijlvormige brandharen bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Contact met brandharen kan binnen een paar uur klachten veroorzaken, zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. De ogen kunnen rood en dik worden en/of ontstoken raken. Verder kunnen verschijnselen optreden die lijken op een verkoudheid: een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid. Daarnaast kunnen zich algemene klachten voordoen, zoals braken, duizeligheid, koorts en algehele malaise. De overlast van de brandharen van de rups start meestal in mei en loopt door tot en met augustus.

Wat is er aan te doen?

Als u klachten heeft, is het belangrijk om te voorkomen dat de brandharen zich verder over het lichaam verspreiden. Het is daarom goed om de huid direct na blootstelling met plakband te strippen en daarna de huid en de ogen met lauw water af te spoelen. De brandharen zijn niet gemakkelijk te verwijderen uit kleding. Het beste is om kleding die besmet zijn met brandharen heel grondig te wassen (liefst op 60ºc). Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot twee weken vanzelf. Bij hevige jeuk kunnen middelen tegen de jeuk, zoals zalf op basis van menthol, verlichting geven. Zijn de klachten ernstiger, dan is het verstandig naar de huisarts te gaan.

Rups gesignaleerd?

Als u de eikenprocessierups in uw eigen woonomgeving signaleert, neem dan contact opnemen met de gemeente, via tel. 078 676 44 33.

De gemeente bestrijdt de bomen alléén op gemeentelijk grondgebied (laan- en straatbomen). Burgers die de rups in hun eigen eikenboom signaleren, zijn zelf verantwoordelijk voor de bestrijding ervan. Dit wordt dus niet door de gemeente uitgevoerd.

Meer informatie

Download hier de folder over de eikenprocessierups download .

Nadere publieksvoorlichting over de eikenprocessierups is te vinden op de website van het ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit, www.minlnv.nl/eikenprocessierups. Op deze website zijn links en alle relevante informatie over de rups samengevoegd.