Gemeente Enschede

B&W kiest voor voortzetting BASIS053

Voorstel aan gemeenteraad

Het college van B&W gaat aan de gemeenteraad voorstellen om met de activiteiten van BASIS053 door te gaan. In de Kadernota van juni vraagt het college aan de gemeenteraad in totaal EUR 600.000,00 ter beschikking te stellen.
Ondanks de financiële situatie van de gemeente, vindt het college het waardevol dat BASIS053 wordt gecontinueerd, zij het op een bijgesteld niveau.
Door een slimme inzet van middelen en een grotere inspanning van de brede school partners kunnen naar verwachting dezelfde resultaten behaald worden. De drie grote schoolbesturen - St. Koe, Consent en VCO
- investeren gezamenlijk jaarlijks ruim EUR 2 miljoen in de brede scholen. Zij geven aan hun tijdsinvestering verder uit te willen breiden, onder andere door de regierol verder vorm te geven.

B&W geeft met dit voorstel uitvoering aan een motie van de gemeenteraad van juni vorig jaar. In deze motie wordt het college opgedragen met een concreet uitwerkingsplan te komen voor een structurele invulling van de brede school activiteiten in alle stadsdelen.
Het ten einde lopen van Basis053 in 2010 en de motie zijn aanleiding geweest om in samenwerking met de brede schoolpartners een visiedocument op te stellen. Dit visiedocument gaat in op de toekomst van de brede school en de rol daarbinnen van het programma Basis053.

Ontwikkelingskansen kinderen vergroten
De gemeente en de brede schoolpartners zien de brede school als een belangrijk instrument om de ontwikkelingskansen van kinderen te vergroten, de wijkontwikkeling te stimuleren en de (arbeids)participatie te verhogen. De Basis053-middelen worden ingezet voor bijvoorbeeld buitenschoolse sport-, spel- en culturele activiteiten (o.a. judotrainingen, toneel, survival, DJ-workshops, streetdance), weerbaarheidstrainingen, gastlessen, scholing vrijwilligers, opvoedondersteuning, computerlessen, straattheater en ouder kind projecten. De activiteiten worden uitgevoerd door partners als De Muziekschool Twente, de bibliotheek, Lammerinkswönner, Tactus, FC Twente, ondernemers, sportverenigingen, Livio, culturele instellingen, ROC en vele anderen. Samenwerking is de rode draad binnen Basis053.

De gemeente en de brede school partners vinden het belangrijk het Basis053 programma in stand te houden. Het stimuleert de ontwikkelingskansen van de jeugd en voorziet in een grote behoefte. In de `Toekomstvisie Enschede 2020' wordt aangegeven dat Enschede zich als kennis- en talentenstad moet richten op het zo goed mogelijk kwalificeren van de jeugd. De jeugd heeft de toekomst. In dat kader is het dan ook van belang de samenwerking tussen de brede schoolpartners te blijven stimuleren om op die manier de ontwikkelingskansen van jongeren te vergroten. Niet alleen door een programma voor de jeugd, maar daar waar nodig ook voor ouders en de wijkbewoners.

Andere partners
De stuurgroep Brede School onder voorzitterschap van wethouder Helder komt de komende periode met voorstellen om meer partners nadrukkelijker bij BASIS053 te betrekken. Dit zijn organisaties die ook meegewerkt hebben aan het visiedocument en nu al activiteiten verzorgen.

Geplaatst: 28 mei 2009.


29 mei 2009