Gemeente Enschede

Torenklok Stadhuis defect

Sinds 4 mei 12.00 uur staat de klok in de Stadhuistoren stil. De oorzaak van het defect is bekend en wordt verholpen. Er is een spoel kapot. Om deze te vervangen is een specialistisch bedrijf bezig om - op maat - een nieuwe spoel te wikkelen. Dit neemt enige weken in beslag.

De Stadhuisklok is een mechanisch exemplaar dat stamt uit 1930, hetzelfde bouwjaar als het Stadhuis zelf. Het uurwerk - gebouwd door klokkenmaker J.H. Addicks & zoon - is nog altijd volledig in originele staat. De torenklok is in onderhoud bij Koninklijke Eijsbouts ('s werelds grootste klokkengieterij en fabriek van torenuurwerken, sinds 1872). Zodra de nieuwe spoel klaar is, vervangen zij de oude en zetten ze het uurwerk weer op de juiste tijd.

Vroeger, toen nog niet iedereen in het bezit was van een horloge, was de Stadhuisklok voor velen de enige manier om de tijd in de gaten te houden. Blijkbaar richten veel mensen zich nog steeds op de Stadhuisklok om te zien hoe laat het is, want de gemeente kreeg tientallen meldingen binnen over het defect.

Interessant om te weten: vroeger liep de Stadhuisklok synchroon met de klok in de Grote Kerk op de Oude Markt. Via een verbinding werd een puls afgegeven waardoor de klokken gelijktijdig een minuut versprongen. De oude kabel ligt er nog steeds, maar werkt niet meer.

Geplaatst: 29 mei 2009.


29 mei 2009