Gemeente Doetinchem

Persbericht, 27 mei 2009

Gemeentebestuur wil dringend overleg met provincie en stadsregio Arnhem-Nijmegen over hun aanbestedingen openbaar vervoer

Het college van burgemeester en wethouders heeft een brief gestuurd aan de provincie Gelderland en de Stadsregio Arnhem Nijmegen, waarin het zijn verontrusting uitspreekt over de voorgenomen aanbestedingen van trein- en busdiensten van en naar Doetinchem en binnen de stad. Het college wil graag op korte termijn overleg met beide.

Zowel provincie als stadsregio is van plan dit en komend jaar nieuwe contracten af te sluiten met trein- en busvervoerders in de Achterhoek en op het spoor tussen Doetinchem en Arnhem. Tussen Doetinchem en Arnhem rijden daardoor vanaf 2013 twee verschillende vervoerders op het spoor. Het college vreest gebrek aan afstemming tussen vervoerders en dienstregelingen en daarmee een kwaliteitsverlies van het openbaar vervoer in de gehele regio. In de brief vragen B en W dringend om overleg over de aanbestedingen om daarmee de samenhang tussen de concessies te verbeteren.

Verwachte problemen
Naar de mening van het college is het belangrijk op dit moment heldere en duidelijke afspraken te maken over de samenhang tussen de verschillende concessies. Die duidelijkheid moet er zijn voordat het Programma van Eisen wordt vastgesteld, waar de provincie haar aanbesteding mee zal doen. Het concept-Programma van Eisen, dat de gemeente heeft ontvangen, geeft die duidelijkheid niet.

Verder willen provincie en stadsregio hun aanbesteding van het spoorvervoer op verschillende momenten doen. Gelderland nog dit jaar en de stadsregio eind 2010. De aanbesteding van de busdiensten loopt eveneens uit de pas en begint twee jaar eerder dan de nieuwe spoordienstregeling. De vraag is dus in hoeverre het busvervoer op de treindiensten zal aansluiten.

Bijkomend afbreukrisico is de verschillende looptijd van toekomstige concessies voor trein en bus. Daarnaast wil de stadsregio in haar aanbesteding van het spoorvervoer ook de omgeving van het station meenemen. Dit kan voor de gemeente en het busvervoer in de Achterhoek ook grote gevolgen hebben.

Reistijd en extra stations
Het college hecht groot belang aan de betrouwbaarheid van het openbaar vervoer en denkt het dat een reële kans is dat de reistijd tussen Arnhem en Doetinchem zal toenemen, als gevolg van nieuwe stations Arnhem Pley, Westervoort en Zevenaar-Oost, waar de stadsregio voorstander van is. B en W vinden dit niet acceptabel en willen minimaal de huidige dienstregeling behouden. Daartoe is een spoor-verdubbeling tussen Zevenaar en Doetinchem noodzakelijk. De provincie zou daartoe concrete toezeggingen van ProRail moeten vragen.

Stadsdienst
In het verleden zijn afspraken gemaakt tussen de gemeente Doetinchem en de provincie over het opnemen van de stadsbusdienst in de nieuwe concessie. In het nieuwe concept-Programma van Eisen van de provincie is dit onderdeel slechts als optie meegenomen. Het college maakt zich daarom zorgen of dit busvervoer goed wordt geregeld.