Gemeente Doetinchem

Persbericht, 26 mei 2009

Begrazing schapen Gaardse poelen en AZC-terrein

Vorig jaar is gestart met een proef om een kudde van 250 schapen het voormalig AZC-terrein te laten begrazen. Na de positieve resultaten wordt de proef dit jaar uitgebreid met de Gaardse poelen; dit is een natuurgebied grenzend aan sportpark Bezelhorst. Vanaf deze week gaat de kudde de Gaardse poelen en het AZC-terrein begrazen.

In afwachting van de resultaten wordt volgend jaar bekeken of de route verder uitgebreid zal worden. Maandag 25 mei zijn de schapen begonnen met begrazen bij de Gaarde. Naar verwachting zullen ze daar ongeveer een week staan. De week erop gaan de schapen het AZC-terrein begrazen.

Afgezet tegen de kosten van machinaal maaien en het storten van het maaisel is de verwachting dat het inzetten van schapen budget neutraal verloopt. Naast het kostenaspect zijn er nog een aantal, vooral ecologische voordelen. Begrazen is goed voor het verspreiden van zaden; een trekkende kudde legt ecologische verbanden. Daarnaast levert begrazing een besparing van brandstof op. Bovendien is het begrazen vriendelijk voor de kleine fauna. Schapen beschadigen de bodem minder dan machines en pakken ook de moeilijk bereikbare stukken mee.