Vlaamse Overheid

griep in Tervuren

Maatregelen naar aanleiding van Mexicaanse griep in Tervuren

Frank Vandenbroucke vice-minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming

vrijdag 29 mei 2009
Bij een tienjarig kind uit Tervuren is gisteren A/H1N1-griep (`Mexicaanse griep`) vastgesteld. De school waar het kind les volgt is gesloten tot en met dinsdag 2 juni. De kinderen, ouders en leerkrachten die met het zieke kind in aanraking gekomen zijn, worden momenteel behandeld met antivirale geneesmiddelen. Minister van onderwijs Frank Vandenbroucke laat weten dat scholen en onderwijspersoneel met vragen over de `Mexicaanse griep' alle relevante info vinden via www.ond.vlaanderen.be/griep.

Het kind van tien jaar uit Tervuren keerde op zondag 24 mei met z'n familie terug uit de VS. Het kind was op dat moment niet ziek en vertoonde geen symptomen. Pas op woensdag 27 mei was het kind ziek en kon niet naar school. Ook gisteren bleef het kind thuis. Omdat gisteren uit een analyse bleek dat het kind de A/H1N1-griep had opgelopen, besloot het Interministerieel Commissariaat Influenza om onmiddellijk op te treden.

Alle kinderen en leerkrachten uit de klas van de tienjarige, werden gisteren nog thuis opgezocht en krijgen momenteel een behandeling met antivirale geneesmiddelen.
Met de hulp van de directie, de leerkrachten en de gemeente, werden ook alle andere gezinnen met kinderen in deze school opgebeld of bezocht. Er konden gisteren nog 258 van de 268 gezinnen bereikt worden.

Uit voorzorg wordt de school gesloten tot en met dinsdag 2 juni en wordt aan alle betrokken gezinnen gevraagd om thuis te blijven en de gezondheid van hun kinderen in het oog te houden. De gezondheidsdiensten volgen de situatie ter plaatse op de voet. Griepcommissaris Prof. Marc Van Ranst vraagt de media met aandrang om de betrokken gezinnen in de komende dagen niet op te zoeken. Om overdracht van de griep zoveel als mogelijk uit te sluiten, werd aan de families gevraagd om de contacten te beperken tot het eigen gezin.

Minister Frank Vandenbroucke laat weten dat de procedure die nu gevolgd wordt in de school, gebaseerd is op een gedetailleerd draaiboek dat klaar lag. Het Ministerie van Onderwijs onderhoudt ook contacten met Toezicht van Volksgezondheid teneinde op de hoogte te blijven van de `Mexicaanse griep'. Scholen en onderwijspersoneel met vragen over de `Mexicaanse griep' alle relevante info vinden via www.ond.vlaanderen.be/griep.

Met vragen, opmerkingen of meldingen kan men bellen naar het callcenter influenza via het gratis nummer 0800 99 77, van maandag tot en met vrijdag tussen 9 en 17 u. Wie een vermoedelijk geval wil melden buiten de kantooruren, kan terecht op het permanent telefoonnummer 02/512.93.89. Bij specifieke onderwijsvragen koppelt het callcenter terug met het Ministerie van Onderwijs.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Ward Verhaeghe, woordvoerder van minister Vandenbroucke Tel: 02 552 68 00
Gsm: 0476 60 02 15
E-mail: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be

Bijlagen:


* Bijlage - Detail over de genomen maatregelen in school Tervuren (pdf, 33 kB)