Rekenkamer Rotterdam

Gedreven en genuanceerd
* Gedreven en genuanceerd 10 jaar Rekenkamer Rotterdam

voorwoord

Op
2 oktober 2008 bestond de Rekenkamer Rotterdam tien jaar. Dit vierde zij met het symposium Resultaatgericht bestuur, een Rotterdamse aanpak?. Ongeveer 150 mensen wisten de weg naar het stadhuis te vinden om lezingen en werkgroepen van binnen- en buitenlandse sprekers bij te wonen.

De gemeente Rotterdam is een voorbeeld voor andere overheden als het gaat om concrete beloften aan de stad, vertaald in collegedoelen waarop het college aangesproken wil en mag worden. De Rekenkamer Rotterdam heeft zich vanaf haar instelling een voorstander en pleitbezorger van deze aanpak getoond. Het idee dat politici moeten waarmaken wat zij beloven is een rode draad in de onderzoeksprogrammering. Zo controleert de rekenkamer jaarlijks of de collegeverantwoording over de realisatie van zijn doelen wel klopt.

Deze jubileumpublicatie gaat over het thema van het symposium. Zij bestaat uit twee delen. In het eerste deel geven twee onderzoekers van de rekenkamer vanuit een verschillend perspectief hun empirische en analytische beschouwing van resultaatgericht bestuur. Dr. RolfWillemse heeft een analyse gemaakt van tien jaar rekenkamerrapporten. Hij beantwoordt de vraag welke visie van de rekenkamer op resultaatgericht bestuur in haar onderzoeksrapporten terug te vinden is. In de tweede beschouwing behandelt drs. Shona Dickson verschillende (postmoderne) kritieken op het idee van resultaatgericht besturen en legt zij uit waarom en op welke wijze resultaatgericht bestuur wel toegevoegde waarde in het openbaar bestuur heeft.

In het tweede deel geven medewerkers van de Rekenkamer Rotterdam hun impressie van de lezingen en werkgroepen tijdens het congres. De penvoerders hadden hierbij de vrije hand. Met als resultaat: een rijke, gevarieerde en nuttige samenvatting van het symposium.

De aandacht van de Rekenkamer Rotterdam voor resultaatgericht bestuur was mede te danken aan haar directeur: drs. Robert Mul MPA. Enkele maanden na het symposium maakte hij na tien jaar bekend de rekenkamer te gaan verlaten. Per

1 juni neemt drs. Paul Hofstra RO CIA het stokje van hem over. Hiermee heeft de Rekenkamer Rotterdam een fase afgesloten en gaat zij een nieuwe periode tegemoet. Met blijvend aandacht voor het thema van deze jubileumpublicatie, maar ongetwijfeld ook met nieuwe accenten en andere themas.

Ed Elferink

Waarnemend directeur
Minervahuis II, Meent 94 Postbus 70012 3000 KP Rotterdam telefoon: 010
- 4172242 ____________________