Haai en training

29/05/2009 12:21

Sea Life Scheveningen

Een haaien trainingsprogramma wordt gestart door alle Europese Sea Life centra.

Amerikaanse mariene biologen hebben ontdekt dat haaien net zo snel zijn als dolfijnen en zeeleeuwen als het gaat om het aanleren van bepaald gedrag en reageren op een bevel.

In navolging op Amerikaans onderzoek wordt er nu ook bij Sea Life geprobeerd tropische haaien te trainen om hun eigen tekens te herkennen om ze zodoende te kunnen voeden en onderzoeken.

Het Sea Life netwerk gaat in het onderzoek nog een stapje verder en gaat het uitbereiden met Europese haaien en eventueel zelfs roggen.

Elke haai krijgt zijn eigen visuele teken, elk bord in andere vorm en kleurenpatroon. Haaien kunnen geen kleuren zien zoals wij maar ze onderscheiden wel vormen en motieven.

Bovendien zullen ook geluidssignalen gebruikt worden.

Het trainingsprogramma dat gaat starten in juni zal aantonen dat het stereotype beeld van de haaien als onbedachtzame jagers niet juist is.

Het is de bedoeling dat de haai naar zijn teken zwemt en vervolgens beloond wordt met voer.

Het Amerikaanse onderzoeksteam is er zo ook al achtergekomen dat sommige soorten het zelfs fijn vonden om geaaid te worden. De Zebrahaaien genoten zelfs van een knuffel boven water aldus de dierenverzorger.

Deze training is zeker handig om de haaien te kunnen onderzoeken mochten ze ziek zijn en om ook het eten gelijk te verdelen over de haaien.

Ook als ze getransporteerd moeten worden kunnen de haaien na deze training makkelijker en met minder stress uit het aquarium worden gehaald.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.