Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Parijse woning en atelier van Piet Mondriaan in het Mondriaanhuis permanent te zien vanaf 28 mei 2009

Woensdag 27 mei vond een preview plaats van de reconstructie van de complete woning van Mondriaan aan de Rue du Départ 26 te Parijs. Mondriaan woonde en werkte -met tussenpozen- in Parijs tussen 1912 en 1936. Zijn atelier was voor hem meer dan alleen een plek om te wonen en te werken. Hij benutte de ruimte om zijn opvattingen over de relatie tussen schilderkunst en architectuur volgens de regels van het Neoplasticisme voor het voetlicht te brengen. Architect en ontwerper Bob Kauffmann, ook verantwoordelijk voor de recente verbouwing van het Mondriaanhuis, heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar het Parijse Atelier en naar aanleiding daarvan de reconstructie uitgevoerd. Het atelier met woning is vanaf 28 mei 2009 permanent in het Mondriaanhuis te zien. Net als in het echte atelier, is de reconstructie een 'work in progress'; in de loop van de komende maanden wordt er nog een aantal veranderingen in aangebracht.

Mondriaan verhuisde in 1912 naar Parijs. Hij is er, met tussenpozen, tot 1936 blijven wonen. Het grootste deel van die jaren woonde en werkte hij in het atelier op 26, Rue du Départ in de wijk Montparnasse. Vanaf de jaren twintig voorzag Mondriaan de muren van zijn atelier van geschilderde rechthoeken, volgens de principes van het Neoplasticisme. Mondriaan wilde daarmee een punt duidelijk maken: dat volgens hem het samengaan van schilderkunst en architectuur volgens de principes van het Neoplasticisme, vooralsnog uitsluitend in een door de schilder zelf vormgegeven ruimte verwezenlijkt kon worden. Hij schreef artikelen over het atelier in vooraanstaande tijdschriften en liet er foto's van maken. Talrijke bezoekers hebben later hun bewondering en verbazing in brieven en artikelen vastgelegd.

Voortdurend proces
Aan de hand van foto's en uit correspondentie is gebleken dat Mondriaan de aankleding van de muren voortdurend veranderde. In het Mondriaanhuis is het atelier rond 1926 als uitgangspunt genomen. Een van de wanden is beschilderd met gekleurde vlakken; anders dan in zijn schilderijen uit die tijd, zijn de rechthoeken niet omsloten door zwarte lijnen. Op de bewerkte muur hangen een aantal van zijn abstracte schilderijen. Bij de ingang hangen drie spiegels en er tegenover staat een grote zwarte schildersezel. Mondriaan gebruikte deze ezel niet, hij schilderde meestal op de tafel of op de grond. De schildersezel was onderdeel van het gesamtkunstwerk dat hij van zijn atelier maakte: het schilderij dat op de ezel stond, correspondeerde met de bewerkte muur via de drie spiegels. In het Mondriaanhuis was al eerder een reconstructie van het atelier te zien, maar de huidige reconstructie is gemaakt aan de hand van hernieuwd onderzoek en meer gedetailleerd uitgevoerd. Deze reconstructie is op schaal 1:1 in een zaal van het museum ingebouwd, inclusief zijn woongedeelte waar hij kookte en sliep. Hierdoor kunnen bezoekers een kijkje nemen in de complete woning van Mondriaan en zich voor even wanen in de wereld van Mondriaan.

Ook te zien in het Mondriaanhuis
Naast het Parijse Atelier is tot en met 13 september de expositie Mondriaan 1909 - pril experiment in omgeving Amsterdam te zien en de tentoonstelling Zonen en Dochters van Amersfoort, een tentoonstellingsproject in het kader van Amersfoort 750. 3 x 3 jonge kunstenaars reageren op het werk van Matthias Withoos, Armando en Mondriaan. In het Mondriaanhuis zijn dat Ilse Leenders, Hellen Abma en Ayuk Kuperus. De Kleinkinderen van Amersfoort, een scholierenproject naar aanleiding van Zonen en Dochters van Amersfoort, is ook in het Mondriaanhuis te zien. De toegangsprijs tot het Mondriaanhuis is voor volwassenen ¤5,-, Museumkaart en jongeren tot 18 jaar gratis. Passepartout Zonen en Dochters ¤ 9,-. Tweede Pinksterdag open.

/////// einde bericht ///////

Hoofdsponsor: A.H.M. Holding b.v.
Partner: Meeùs Assurantiën
Sponsors: Enbiun, Heilijgers bv, Twynstra Gudde Adviseurs en Managers, Xtralan b.v.

Dankzij een gift van de hoofdsponsor van het Mondriaanhuis, AHM Holding bv, kon architect Bob Kauffmann het Parijse Atelier reconstrueren. Boukau bv heeft de realisatie en inrichting door een substantiële bijdrage in natura mede mogelijk gemaakt.