Gemeente Lansingerland

Tentoonstelling Landgoederen en Buitenplaatsen in Zuid-Holland Kasteel van Rhoon

De komende vier weken is er op de SPiL-locatie in Berkel de tentoonstelling Landgoederen en Buitenplaatsen in Zuid-Holland te zien.

De tentoonstelling geeft een beeld van de vele landgoederen en buitenplaatsen die Zuid-Holland ooit kende en die er nu nog over zijn. Het begrip landgoederen gaat terug tot in de late Middeleeuwen toen kastelen, als het Slot Teylingen en 't Huys Dever, het middelpunt van bekende landgoederen werden. Buitenplaatsen, zoals het Huis Keukenhof (dat sinds de 19e eeuw kasteel wordt genoemd) en Hofwijck in Voorburg, dat in opdracht van de dichter-staatsman Constantijn Huygens werd gebouwd, stammen vrijwel allemaal uit de 17e en 18e eeuw.

De meeste landgoederen en buitenplaatsen werden aangelegd op de oude strandwallen tussen Den Haag en Haarlem. Deze landgoederenzone is cultuurhistorisch en landschappelijk uniek in Nederland en herinnert ons aan de invloedrijke positie die `de Hollanden' economisch en bestuurlijk al eeuwenlang innemen. Stuk voor stuk bieden de nu nog resterende landgoederen en buitenplaatsen interessante vensters op de Hollandse geschiedenis. Het zijn belangrijke elementen van ons culturele erfgoed en oases van ruimte en natuur.

`Landgoederen en Buitenplaatsen in Zuid-Holland' geeft niet alleen een beeld van gebouwen, maar gaat ook in op het gebruik ervan, het leven op de buitenplaatsen, de bewoners en de inrichting van de omgeving. Ook wordt aandacht besteed aan de functie van de landgoederen en buitenplaatsen voor natuurbehoud en cultuurtoerisme en voor de verdere ruimtelijke inrichting van ons Zuid-Hollandse landschap. Ter bevordering van dit laatste heeft de provincie `Cultuurhistorische Hoofdstructuren' opgesteld. Belangrijk is dat gemeenten op basis hiervan de landgoederen in hun bestemmingsplannen meenemen.

De expositie wordt beschikbaar gesteld door het Erfgoedhuis Zuid-Holland en is tijdens de openingstijden te bezichtigen van vrijdag 5 juni 2009 t/m vrijdag 3 juli 2009 in de SPiL-locatie in Berkel en Rodenrijs, Raadhuislaan 1.