Royal Haskoning


Royal Haskoning helpt Roemeense watersector te voldoen aan Europese wet- en regelgeving

29-5-2009

In aanwezigheid van de Roemeense Minister van Milieu en de Nederlandse ambassadeur in Roemenië is op 28 mei 2009 in Boekarest de afronding van een belangrijk Roemeens waterproject gevierd. Doel van het project: versterking van de institutionele, operationele en financiële vermogens van de Roemeense watersector. Een zeer belangrijk proces voor dit land, dat in 2007 als lidstaat van de Europese Unie (EU) toetrad en sindsdien dus aan de Europese wet- en regelgeving moet voldoen.

Het project - met een projectsom van circa 6,5 miljoen euro - is volledig gefinancierd door de EU. Royal Haskoning was samen met projectpartners Louis Berger uit Frankrijk en BDO uit Roemenië verantwoordelijk voor de uitvoering.

Regionalisering
De focus van het project betrof de hervorming van de Roemeense watersector en de verbetering van operationele prestaties. Gedurende het project werd de basis gelegd voor de `regionalisering' van meer dan 250 gemeentelijke waterbedrijven in het land, die worden samengevoegd tot zo'n 45 regionale bedrijven. Het projectteam ontwikkelde een nieuwe institutionele opzet voor regionalisering van de watersector. En ondersteunde de lokale overheden van 21 regio's zowel bij de regionalisering als bij het verbeteren van de operationele en financiële prestaties van de nieuw gevormde regionale bedrijven.

Meer EU-investeringen
In de komende jaren (2009-2013) wordt nog eens twee miljard euro aan Europees geld geïnvesteerd in de 21 regio's die onderdeel uitmaakten van het project. Naar schatting vier miljoen bewoners zullen profiteren van deze financiële injectie, aangezien zo'n 70 procent van het geld bedoeld is voor verbetering van de riolering en afvalwaterbehandeling in het land. Dit zal een enorm positief effect hebben op de verbetering van de leefomgeving, en in het bijzonder op de kwaliteit van het oppervlaktewater.

Buurlanden kijken mee
"Dit project is echt een schoolvoorbeeld van Europese samenwerking", zegt ambassadeur Jaap Werner. "Er zijn internationale studietrips georganiseerd naar Nederland, Groot-Brittannië en Polen en de projectresultaten hebben de interesse gewekt van buurlanden. Vanuit Bulgarije en Servië zijn experts langs geweest om te leren van deze Roemeense ervaringen."

Meer informatie

Annemie Peters-Otten
Annemie Peters-Otten
T +31 (0)24 3284 935
E Annemie Peters-Otten