Zeedijk van zwakke schakel Flaauwe Werk versterkt

De versterkte zeedijk van Flaauwe Werk bij Ouddorp is vandaag in gebruik genomen door staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat. Ook heeft zij het startsein gegeven voor de versterking van de Kust van Voorne. Beide zeeweringen zijn zwakke schakels langs de kust die versterkt moeten worden om te blijven voldoen aan de veiligheidsnormen. In totaal worden tot 2015 bij tien zwakke schakels de duinen en dijken versterkt zodat ze ook na 2020 aan de veiligheidsnorm blijven voldoen.

Flaauwe Werk

Flaauwe Werk is één van de acht zwakke schakels waarbij versterken van de zeewering hand in hand gaat met maatregelen die de natuur, het landschap of de recreatie in de omgeving ten goede komen. Bij Flaauwe Werk is naast het verstevigen van de zeewering ook de ruimtelijke omgeving aangepakt. Er zijn nieuwe strandopgangen en nieuwe fiets- en wandelpaden op de dijk aangelegd. Ook zijn er droge en natte ecologische verbindingen gecreëerd.

Kop van Voorne

In de gemeente Westvoorne begint nu de versterking van de Kop van Voorne. Dankzij een grote zandopspuiting in 2005 is de kustwering nu nog veilig. Maar om de veiligheid voor de komende twintig jaar te garanderen moet de zeewering een waterhoogte kunnen keren die gemiddeld eens in de 4000 jaar voorkomt. Er wordt een versterkte zeewerking gecreëerd door aan de zeezijde van de bestaande duinen een extra duinenrij van ongeveer 130 meter aan te leggen. Aan de zuidwest kust wordt het strand met ongeveer een meter verhoogd.

Zwakke Schakels

De aanpak van de zwakke schakels is in gang gezet nadat in 2003 uit een extra toets bleek dat de kracht waarmee de golven op de kust slaan groter is dan tot dusver aangenomen. Uit die toets bleek dat op tien plaatsen langs de Nederlandse kust de duinen of dijken versterkt moeten worden. De zwakke schakels zijn Den Helder, de Kop van Voorne, de Hondsbossche en Pettemer Zeewering, de Kop van Noord-Holland, Noordwijk, Scheveningen, Delflandse kust, Flaauwe Werk, Zuidwest Walcheren, West Zeeuwsch-Vlaanderen

De aanpak van de zwakke schakels is onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma van het ministerie van Verkeer en Waterstaat om overstromingen in Nederland te voorkomen. Andere programma's zijn onder andere de Maaswerken en het het programma Ruimte voor de Rivier. Tot 2015 wordt via deze programma's ongeveer 5 miljard euro geïnvesteerd in waterveiligheid.

Link naar:

http://www.verkeerenwaterstaat.nl/onderwerpen/water/kust_en_zee/projecten/

Noot voor redacties (