Staatsecretaris Van Bijsterveldt opent OPEDUCA-Project

29/05/2009 13:09

SenterNovem

Speciale Website gelanceerd.

Op 28 mei presenteerde staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs de website www.opeduca.nl op ROC Mondriaan in Den Haag. Opeduca staat voor Open Educatieve Omgevingen. Doel van project is het ontwikkelen en inrichten van fysieke en virtuele leeromgevingen om de ontwikkelingskansen van scholieren en studenten in Nederland en België te vergroten.

Tijdens deze dag kwamen docenten, bestuurders en leerlingen uit alle sectoren van het onderwijs bijeen met bestuurders uit het bedrijfsleven. Staatsecretaris Van Bijsterveldt zei hierover: "Het gaat niet om structuren, maar om de leerling zelf. Projecten als deze laten zien dat scholen optimaal van hun ruimte gebruik maken. Prachtig dat iedereen daar baat bij heeft."

Daarnaast lieten tachtig scholen en bedrijven zien waar het volgens hen om gaat in het onderwijs; leerlingen die zowel binnen als buiten de school leren en in samenwerking met bedrijfsleven, jeugdzorg en de gemeente werken aan relevante toekomstthema's, zoals gezonde voeding, biodiversiteit, tegengaan van armoede, klimaatverandering, water, duurzame energie, etc.

Netwerk

Inmiddels is een netwerk van scholen en bedrijven gestart met de verdere bouw aan honderden projecten in het land, waar scholieren en docenten leren in samenwerking met bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Partijen die deel uitmaken van dit netwerk zijn o.a. RCE Rhine-Meuse, Open Universiteit Nederland, Programma Leren voor Duurzame Ontwikkeling (SenterNovem), C?, Hago Schoonmaak, Tencé Uitzendbureua, KidsLive!, Scholen SKPOH Helmond, Trevianum Scholengroep Sittard, KSU Scholen Utrecht, Duurzame PABO, APS, TU Eindhoven, TU Delft, NFTE Nederland, Samenleving en Bedrijf en nog vele anderen.








Senternovem