Voorzitter TU-Delft benoemd als rijksvertegenwoordiger voor de Zuidas

Het Rijk heeft de voorzitter van het college van Bestuur van de Technische Universiteit Delft , Dirk Jan van den Berg, aangewezen als de nieuwe Rijksvertegenwoordiger voor de Zuidas. Van den Berg, tevens oud-topambtenaar en oud-ambassadeur in China, gaat op verzoek van de ministers Cramer (VROM), Eurlings (V&W), Van der Hoeven (EZ) en Bos (Financiën) in kaart brengen welk ontwerp voor het ontwikkelingsproject Zuidas kans van slagen heeft.

De bewindslieden hebben Dirk Jan van den Berg bereid gevonden om de rol van rijksvertegenwoordiger te vervullen voor het project Zuidas. Van den Berg is de opvolger van Jan-Willem Oosterwijk, die de bewindslieden recent adviseerde inzake de ontwikkeling van de Zuidas. De rijksvertegenwoordiger krijgt de opdracht om in samenwerking met de gemeente Amsterdam, Rijkswaterstaat, ProRail en de Rijksbouwmeester alternatieven voor de Zuidas-Dok uit te werken die aantoonbaar uitzicht bieden op een haalbare businesscase.

De ambitie van het project Zuidas is het realiseren van een nieuw stedelijk centrum op een internationale toplocatie, een hoogwaardig station en uitbreiding van infrastructuur van weg en spoor. Het te realiseren vastgoedprogramma zal zorgen voor een evenwichtige mix tussen wonen, werken en voorzieningen, commercieel en niet-commercieel. De eerste woningen zijn vorig jaar september opgeleverd. Het plan voorziet in de realisatie van ruim 9.000 woningen.

De heer Van den Berg werkte tussen 1980 en 1992 bij het ministerie van Economische Zaken, onder andere als directeur en plaatsvervangend directeur-generaal. Tussen 1992 en 2001 was hij secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Vervolgens werkte hij als permanente vertegenwoordiger van Nederland bij de Verenigde Naties (2001-2005) en als ambassadeur in China (2005-2008). Op dit moment is Dirk Jan van den Berg voorzitter van het college van Bestuur van de Technische Universiteit Delft.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed