Gemeente Nijmegen

Nijmegen verlaagt rioolheffing

19/05/2009

Burgemeester en wethouders van Nijmegen stellen voor de rioolheffing met ingang van 2010 met ongeveer 25 procent te verlagen. De verlaging is mogelijk omdat B&W in het gemeentelijk rioleringsplan voor de jaren 2010-2016 twee accentverschuivingen voorstellen. In het nieuwe plan is minder rioolvervanging nodig dan aanvankelijk voorzien. Ook kan er minder hemelwater van de bestaande riolering worden afgekoppeld.

Tot voor kort was het gebruikelijk om een vaste levensduur van rioolbuizen te hanteren. In het vervolg bepaalt de gemeente de reële tijd die het riool nog meekan. Deze methode is juist nu goed toepasbaar, omdat van een steeds groter deel van het rioolstelsel de kwaliteit bekend is. Daarnaast zal in de toekomst ook vaker gekozen worden voor reparatie of renovatie. Hiermee kan de kwaliteit van het riool op voldoende niveau gehouden worden, zonder de hele straat open te breken. Een bijkomend voordeel hiervan is dat bewoners en verkeer minder overlast zullen ervaren.

Het college wil wel haar doelstelling handhaven om, waar nodig, verouderde delen van het rioolstelsel te vervangen. Daarbij stond aanvankelijk voor de periode tot 2016 gemiddeld nog ruim tien kilometer per jaar in de planning, waar nu gerekend wordt op een derde hiervan. De tweede accentverschuiving is gelegen in de afkoppeling van regenwater. Deze blijkt minder noodzakelijk en kan worden getemporiseerd omdat er goedkopere alternatieven zijn voor de verwerking van het hemelwater.

Ten opzichte van het GRP 2005-2009 scheelt dit de komende jaren tot en met 2016 vier miljoen euro per jaar. In 2009 is overigens al een voorschot genomen op de vermindering van het afkoppelen.

Behalve de twee technische zaken speelt ook mee dat Nijmegen financieel het fonds waaruit de gemeentelijke watertaken worden bekostigd, goed op orde heeft. In Nijmegen wordt de rioolheffing geheven bij eigenaren van onroerend goed op basis van de WOZ-waarde. Zodoende profiteren huiseigenaren en bedrijven die hun pand in eigendom hebben. Huurders hebben geen voordeel van deze belastingverlaging, maar juist omdat zij geen rioolheffing betalen, is Nijmegen voor hen een van de goedkoopste gemeenten in Nederland.

Het nieuwe rioleringsplan behandelt ook de nieuwe wettelijke zorgplicht voor afvloeiend hemelwater en grondwater. De Wet gemeentelijke watertaken definieert de rol van provincie, waterschap, gemeente en burgers. Perceeleigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor wateroverlast op hun eigen terrein. De gemeente wil hen met onderzoek en voorlichting beter adviseren.

De gemeente wil tussen 2010 en 2016, de periode van het nieuwe rioleringsplan, onderzoek doen naar de gevolgen van de voorspelde klimaatverandering voor hemelwaterafvoer in de stad. Daarnaast is het streven om via proefprojecten ervaring op te doen met duurzame en innovatieve toepassingen. Zo overweegt de gemeente een klimaatsubsidie in te stellen voor vegetatiedaken. Deze houden regenwater vast en hebben een bufferende werking op de waterafvoer, ook in periodes met hevige buien.

Het gemeentelijk rioleringsplan 2010-2016 is in de ontwerpfase. Het college legt dit voor aan de gemeenteraad. Na behandeling in de raad wordt het plan ter advies voorgelegd aan Rijkswaterstaat, waterschap Rivierenland en de Provincie. Van 17 juni tot eind juli kunnen alle Nijmegenaren hun reactie geven op het ontwerprioleringsplan. Het ontwerpplan is in te zien via de link hieronder en in de Stadswinkel waar tegelijkertijd de tentoonstelling "Het riool leeft" te zien is.

Meer informatie:

* Nieuw rioleringsplan in de maak