Vlaamse Overheid

2007 - 2011 VRT

Verklarend addendum bij beheersovereenkomst 2007 - 2011 VRT

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 29 mei 2009

Op initiatief van minister-president Kris PEETERS werd vandaag aan de Vlaamse Regering bij mededeling een verklarend addendum voorgelegd bij de beheersovereenkomst 2007-2011 met de VRT. Dit addendum kadert binnen de verplichtingen die de Europese Commissie heeft opgelegd naar aanleiding van het afsluiten van de zaak over de financiering van de publieke omroep VRT.
Met het verklarend addendum dat vandaag werd meegedeeld zijn alle engagementen die aan de Commissie werden meegedeeld gerealiseerd.

Vandaag werd aan de Vlaamse Regering als mededeling een verklarend addendum voorgelegd bij de beheersovereenkomst 2007 - 2011 met de VRT. Deze tekst heeft betrekking op de activiteiten en diensten die binnen het toepassingsgebied van de beheersovereenkomst vallen.

Dit verklarend addendum moet gezien worden binnen de verplichtingen die de Europese Commissie heeft opgelegd naar aanleiding van het afsluiten van de zaak over de financiering van de publieke omroep VRT (beslissing Europese Commissie van 27 februari 2008). In functie van het afsluiten van deze zaak heeft de Vlaamse minister bevoegd voor het mediabeleid zich geëngageerd om een aantal initiatieven te nemen om tegemoet te komen aan de bezwaren van de Europese Commissie.

Het merendeel van die engagementen werd reeds gerealiseerd door het decreet van 18 juli 2008 betreffende de radio-omroep en de televisie. Deze engagementen hielden onder meer verband met de opbouw van reserves door de VRT, het aanbieden van nieuwe diensten door de VRT en de organisatie van een publieke bevraging over de omvang van de openbare opdracht ter voorbereiding van elke nieuwe beheersovereenkomst.

De publieke financiering van de VRT moet steeds in overeenstemming blijven met het EG-Verdrag. Om dit te verzekeren eiste de Europese Commissie dat de omvang van de openbare dienstverplichtingen van de VRT zou worden verduidelijkt.

Het verklarend addendum geeft invulling aan dit engagement. Dit addendum voegt niets toe aan de beheersovereenkomst, het verduidelijkt enkel welke activiteiten en diensten de VRT mag aanbieden op basis van de beheersovereenkomst.

Met het verklarend addendum dat vandaag werd meegedeeld zijn alle engagementen die aan de Commissie werden meegedeeld, gerealiseerd.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Luc De Seranno, woordvoerder van minister-president Peeters Tel: 02 552 60 12
Gsm: 0477 38 23 37
E-mail: persdienst.peeters@vlaanderen.be