Vlaamse Overheid

televisieomroepen werkjaar 2009 goedgekeurd

Vlaamse Regering heeft subsidies regionale televisieomroepen werkjaar 2009 goedgekeurd

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 29 mei 2009

De Vlaamse Regering heeft, op initiatief van minister-president Kris PEETERS, tevens bevoegd voor Media, vandaag haar goedkeuring gegeven aan de toekenning van de subsidies aan de regionale televisieomroepen voor het werkjaar 2009.

Sinds 2008 wordt de subsidies aan de regionale omroepen toegekend op basis van ingediende projectvoorstellen. Voorheen gebeurde dit op basis van een princiepsverklaring. Ook voor 2009 besliste de regering de steunmaatregel verder te zetten op basis van projectvoorstellen.

De regionale televisieomroepen vervullen een belangrijke rol in het Vlaamse medialandschap. Zij hebben een heel specifieke opdracht m.b.t. de communicatie onder de bevolking en de algemene sociale en culturele ontwikkeling van de regio. Hiermee komt de regionale televisie tegemoet aan een reële behoefte van de burger om zich in een steeds globaler wordende leefwereld waar de nationale grenzen vervagen, te kunnen identificeren met zijn directe leefomgeving.

Het is voor de regionale televisieomroepen bijzonder moeilijk om een behoorlijk kwaliteitsniveau tot stand te brengen op basis van alleen maar reclame-inkomsten. Daarom acht de Vlaamse overheid het opportuun om deze specifieke initiatieven te ondersteunen met publieke middelen.

Op 15 december 2005 sloot de Vlaamse Regering een principeverklaring met de koepelorganisatie van de 10 Vlaamse regionale televisieomroepen voor 2006-2007. Op basis daarvan ontvingen de regionale omroepen gedurende 2 jaar steun.

Sinds 2008 wordt niet meer gewerkt met een principeverklaring, wel met het gebruikelijke systeem van subsidieverlening: het toekennen van steun aan de hand van ingediende projectvoorstellen. Ook voor 2009 besliste de Vlaamse Regering deze steunmaatregel verder te zetten zonder principeverklaring.

De Vlaamse Regering besliste volgende subsidies aan de regionale televisieomroepen ter beschikking te stellen:
- Een jaarlijkse subsidie van 50.000 euro per regionale omroep - met uitzondering van 75.000 euro voor RTV die 2 regio's bedient - voor de ondertiteling van de nieuwsprogramma voor doven en slechthorenden;
- Een jaarlijkse subsidie van 166.000 euro per regionale omroep waarvan het bedrag verdeeld dient te worden over 3 subsidiepoten, zijnde:
(a) een subsidie voor de uitvoering van de decretale opdrachten (i.h.b. de verzorging van programma's die de betrokkenheid van de burgers bij hun regionale leefwereld moet vergroten); (b) een subsidie voor algemene opleidings- en vormingsprojecten voor jonge journalisten.
(c) een subsidie voor het ontwikkelen van initiatieven en projecten om aan te sluiten op nieuwe digitale en interactieve ontwikkelingen en platformen.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Luc De Seranno, woordvoerder van minister-president Peeters Tel: 02 552 60 12
Gsm: 0477 38 23 37
E-mail: persdienst.peeters@vlaanderen.be