Vlaamse Overheid

start

Inhaaloperatie scholenbouw definitief van start

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 29 mei 2009

Vlaamse Regering gunt investering van 1 miljard euro aan Fortis. 5000 jobs voor 4 jaar - 211 nieuwe scholen voor 113000 leerlingen.

De Vlaamse Regering gunde vandaag de grootschalige inhaaloperatie in de scholenbouw aan het partnerschap Fortis Bank - Fortis Real Estate. In december 2008 was Fortis al als voorkeursbieder aangeduid voor de investering van 1 miljard euro. De volgende vier jaar worden er met deze publiek-private samenwerking 211 energiezuinige scholen gebouwd voor naar schatting 113.000 leerlingen. Intussen bereidt School Invest een reeks projecten nauwgezet voor, zodat vrijwel meteen na de oprichting van de DBFM-vennootschap de bouw kan starten.

Onderwijsminister VANDENBROUCKE: "Deze investering van 1 miljard is zeer belangrijk in de strijd tegen de recessie. De Vlaamse Confederatie Bouw becijferde al dat deze operatie qua extra tewerkstelling overeenstemt met de oprichting van een bedrijf met 5000 werknemers."

Vlaanderen heeft de voorbije decennia te weinig geïnvesteerd in scholenbouw. Daardoor zijn de wachttijden voor subsidies opgelopen tot gemiddeld 8 jaar. Minister Vandenbroucke heeft daarom op twee sporen actie ondernomen. Enerzijds zijn de klassieke scholenbouwbudgetten fors opgetrokken: het aantal machtigingen steeg van 752 miljoen in de vorige legislatuur naar 1269 miljoen deze regeerperiode. Tegelijk startte hij een procedure om via publiek-private samenwerking (PPS) 1 miljard extra voor scholenbouw te mobiliseren.

De PPS-formule die gehanteerd wordt heet in het jargon DBFM (design, build, finance and maintain). Dit betekent dat een private financier een vennootschap opricht dat zal instaan voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud van de scholen. De scholen betalen in ruil gedurende 30 jaar een gebruiksvergoeding. Voor de schoolbesturen heeft deze formule, behalve een snelle realisatie, het grote voordeel dat de onderhoudsrisico's bij de vennootschap liggen. Als er later bv. grote herstellingen aan het dak nodig zijn, zullen deze door de vennootschap gefinancierd worden.

De selectie van een private financier is via een heel delicate en ingewikkelde procedure verlopen. 4 groepen waren oorspronkelijk kandidaat. Vandaag is beslist dat Fortis de opdracht krijgt. Nu gaat een stand still van 10 dagen in. Dat is de termijn waarbinnen niet tot contractsluiting kan worden overgegaan teneinde conform de wetgeving overheidsopdrachten de mogelijkheid te voorzien voor het instellen van een beroep bij de Raad van State. Na deze stand still kan het contract afgesloten worden en dient Fortis de financieringsovereenkomsten voor te bereiden om tot een zgn. financial close te komen en vervolgens de vennootschap op te richten.

Intussen werkt de NV School Invest, onder voorzitterschap van Wivina Demeester, als gangmaker in overleg met de private partner volop verder met het bouwklaar maken van concrete dossiers. Zo kan men vrijwel meteen aan de slag eens de DBFM-vennootschap opgericht is. School Invest is de dochtervennootschap van AGIOn en de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) die de minderheidsparticipatie van 25% + 1 aandeel zal nemen in de DBFM vennootschap.

Als gangmaker werkte School Invest de voorbije twee maanden nauw samen met het Vlaams Secretariaat voor het Katholiek Onderwijs (VSKO/DIKO), de centrale diensten van het Gemeenschapsonderwijs (GO!) en het Onderwijssecretariaat van de Steden en Gemeenten van de Vlaamse Gemeenschap (OVSG).

School Invest sloot al 11 ondertekende overeenkomsten af met inrichtende machten, waarvan 3 in de provincie Antwerpen, 3 in Limburg, 2 in Oost-Vlaanderen, 2 in Vlaams-Brabant en 1 in West-Vlaanderen. Vier andere overeenkomsten zijn bijna afgerond. De 3 proefprojecten zijn al verder gevorderd: voor de nieuwbouw van het Katholiek Secundair Onderwijs te Genk, de uitbreiding van de GO!-Campus het Zonneken te St. Niklaas en de passiefschool van het Gemeentelijk technisch Instituut te Londerzeel maakte een architectenbureau al een schetsontwerp, voorstudie en voorontwerp. In Sint-Niklaas is ook de stedenbouwkundige vergunning aangevraagd. De twee andere bouwaanvragen volgen nog vóór het bouwverlof. Daarnaast zal de Vlaamse Bouwmeester op korte termijn de Open Oproep voorbereiden voor de ontwerpers voor de zogenaamde "modelprojecten". Dat is een selectie binnen 211 scholen met bijzondere aandacht voor architectuur.

Door de versnelde oprichting van School Invest wordt ook de belangrijke economische impuls van de inhaalbeweging versneld. Deze impuls bedraagt ongeveer 0,5% van het Vlaams Bruto Binnenlands Product. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) schat dat een bouwvolume van ca. 1 miljard euro rechtstreeks en onrechtstreeks gedurende 4 jaar bouwtijd 5.000 extra jobs oplevert (dat stemt overeen met 20.000 manjaren). Na de bouw volgt in de DBFM-constructie het onderhoud van de schoolgebouwen. Dat is goed voor ongeveer 4.500 manjaren werk in de bouw en in bouwverwante bedrijven.

Minister Vandenbroucke noemt de investeringsoperatie een type-voorbeeld van een vooruitziende relancepolitiek. "Precies zoals Europa ons vraagt, dienen deze investeringen op korte termijn de energiebesparingsdoelen op langere termijn. Alle scholen zullen voldoen aan de strenge E70-norm en zullen dus 30% energiezuiniger zijn dan de gangbare norm. Bovendien zullen 7 van de 211 scholen passiefscholen zijn. Deze scholen verbruiken nagenoeg geen energie."

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Ward Verhaeghe, woordvoerder van minister Vandenbroucke Tel: 02 552 68 00
Gsm: 0476 60 02 15
E-mail: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be