Vlaamse Overheid

uitgebreid naar de land- en tuinbouwsector

Subsidie voor grijswaterprojecten wordt uitgebreid naar de land- en tuinbouwsector

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 29 mei 2009

Op voorstel van de ministers PEETERS en CREVITS heeft de Vlaamse Regering een uitbreiding van de grijswaterprojecten naar de land- en tuinbouwsector goedgekeurd. Op die manier kan ook aan de land- en tuinbouwers een bijkomend alernatief aangeboden worden voor de waterwinningen uit diepe grondwaterlagen. Zo wordt voorkomen dat we meer grondwater oppompen, dan er insijpelt. Hierdoor wordt de waterreserve op een duurzame manier beheerd.

Water is voor land- en tuinbouw een belangrijke en onmisbare productiefactor:

- in de veehouderij als drink- en leidingwater;
- in de tuinbouw voor de watergift aan de planten.

Water is echter niet overal oneindig beschikbaar, en vooral waar men aangewezen is op diepe grondwaterlagen ontstaan er problemen. In heel wat van die lagen blijkt de waterspiegel heel snel te dalen.

Door de beslissing van de Vlaamse regering kunnen de drinkwatermaatschappijen een beroep doen op een gewestbijdrage van maximum 60% van de investeringskosten als ze hemel- en oppervlaktewater en lozingswater van een zuiveringstation wil conditioneren tot geschikt water voor diverse land- en tuinbouw toepassingen. Op die manier krijgen boeren en tuinder die participeren, een alternatief aangeboden voor een diepe grondwaterwinning.

Beide ministers wijzen er op dat voor investeringen in alternatieve waterwinningen op niveau van het land- of tuinbouwbedrijf zelf, beroep gedaan kan worden op steun via het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) en dat er ook diverse projecten lopen inzake rationeler watergebruik op land- en tuinbouwbedrijven.

"Water is een kostbaar maar onmisbaar goed, en er dient daarom t.a.v. diep grondwater een duurzaam beleid gevoerd te worden. Wij moeten echter niet alleen een restrictief vergunningenbeleid voeren. Als overheid moeten wij aanzetten tot zuinig gebruik, én effectieve alternatieven aanbieden. De uitbreiding van het grijswaterproject naar land- en tuinbouw, is voor een aantal boeren en tuinders een bijkomend alternatief voor de diepe grondwaterwinningen" aldus de ministers Kris Peeters en Hilde Crevits.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Luc De Seranno, woordvoerder van minister-president Peeters Tel: 02 552 60 12
Gsm: 0477 38 23 37
E-mail: persdienst.peeters@vlaanderen.be

Cybelle-Royce Buyck, woordvoerster van minister Hilde Crevits E-mail: persdienst.crevits@vlaanderen.be