Rob Geus verricht aftrap Nederland Schoon - Rotterdam Kauwgumvrij

29/05/2009 14:46

F+B Events

Persbericht

Rob Geus, Gemeente Rotterdam, Roteb en Nederland Schoon verrichten aftrap "Rotterdam Kauwgumvrij"

Rotterdam, 29 mei 2009 - Vandaag heeft Rob Geus, bekend als keurmeester en hygiëne-expert van "De Smaakpolitie" , een drie meter hoge afvalbak onthuld op het Stadhuisplein te Rotterdam. Deze mega-afvalbak is speciaal bestemd voor het weggooien van kauwgum. Hij deed dit in het bijzijn van o.a. Peter Lamers, Wethouder Buitenruimte, Sport en Concernorganisatie van de Gemeente Rotterdam, Jon Meijer, directeur Schone Stad van Roteb en Uli Schnier, directeur van Stichting Nederland Schoon.

Met deze onthulling is het startsein gegeven voor een kleinschalige test gericht op het vinden van de meest doeltreffende oplossing voor het kauwgumprobleem. De test loopt van 18 mei tot 27 juli in Rotterdam. Rob Geus gaf aan van dit initiatief "heel vrolijk" te worden.

De 4 V's

In Rotterdam zijn 4 testgebieden gecreëerd, waar met behulp van 4 V's getracht wordt de hoeveelheid spum op straat te beïnvloeden. De 4 V's staan voor Voorlichting, Voorzieningen, Verbalisering en (eigen) Verantwoordelijkheid.

Plan van aanpak

Om een goed inzicht te krijgen in het verloop van de vervuiling met spum is het onderzoek in 2 fases ingedeeld.

Fase 1

De testgebieden zijn door de Roteb volledig ontdaan van alle kauwgum. Vervolgens werd per week het aantal stukken kauwgum (spum) geteld dat in de tevoren bepaalde vierkante meters terecht kwam. Deze fase duurde 10 weken.

Fase 2

Op 18 mei startte fase 2 die ook 10 weken zal duren. Opnieuw zijn de testgebieden door de Roteb gereinigd. In deze periode worden in de testgebieden

diverse soorten acties ondernomen, aan de hand van de 4 V's. Deze acties kunnen van invloed zijn op het gedrag van het publiek m.b.t. het op straat spugen van kauwgum.

Voorlichting

In de Hoogstraat wordt het publiek geattendeerd op de campagne met diverse uitingen als vlaggen, winkelposters en de lichtkrant bij de V?.

Voorzieningen

De Korte Lijnbaan zal door de Roteb constant worden schoongehouden want "schoon blijft schoon".

Verbalisering

I.s.m. Stadstoezicht zal er in de Karel Doormanstraat extra toezicht zijn op het vervuilen met kauwgum. Met o.a. vlaggen, winkelposters en afvalbakposters wordt het publiek gewezen op de hoogte van de boete: 90 euro.

Verantwoordelijkheid

Op het Stadhuisplein worden sample teams, gum artists en sticky teams ingezet om te appelleren aan de eigen verantwoordelijkheid. Tevens staat hier 10 weken lang de mega-afvalbak.

Inventarisatie zal uitwijzen welke methode de beste resultaten heeft opgeleverd. De resultaten zullen na afloop van deze test bekend worden gemaakt op het zwerfafvalcongres, dat op 14 oktober in Amersfoort zal plaatsvinden.

Het Impulsprogramma Zwerfafval 2007-2009

Dit project wordt door Stichting Nederland Schoon georganiseerd in het kader van het Impulsprogramma Zwerfafval 2007-2009, een gezamenlijk initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het bedrijfsleven verenigd in VNO-NCW en het Ministerie van VROM en de uitvoeringsorganisaties SenterNovem en de Stichting Nederland Schoon. De samenwerking heeft als doel een zichtbaar en meetbaar schoner Nederland.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.nederlandschoon.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie/