Rechtbank Haarlem


28-jarige Beverwijker krijgt zeven jaar celstraf voor onder andere gewapende overvallen

Op 29 mei 2009 heeft de rechtbank Haarlem een 28-jarige man veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf. De man heeft zich in een periode van zeven maanden schuldig gemaakt aan ernstige misdrijven, veelal met een agressief en gewelddadig karakter. Zo heeft hij een bejaarde dame van een tas met inhoud beroofd en ingebroken in een woning bij een achterbuurman waarbij hij onder andere vuurwapens en munitie heeft buitgemaakt. Voorts heeft de man een overval gepleegd op een afhaalrestaurant in Heemskerk en binnen een tijdsbestek van een week heeft hij ook een ander Chinees afhaalrestaurant in Beverwijk overvallen.

De rechtbank heeft vastgesteld dat de man geraffineerd te werk is gegaan. Zo parkeerde hij zijn brommer startklaar om makkelijk te kunnen vluchten en camoufleerde hij zijn gezicht. Door verbale dreiging en dreiging met een vuurwapen probeerde hij zijn doelbewust uitgekozen slachtoffers te dwingen geld af te geven.

Bij de gewapende overval in het Chinese restaurant in Beverwijk heeft de man geworsteld met de vrouw van de eigenaar van het restaurant. Hij had daarbij het vuurwapen in zijn hand. Op een zeker moment is het vuurwapen afgegaan. De kogel heeft de vrouw in haar nek getroffen, waardoor zij een dwarslaesie heeft opgelopen en de rest van haar leven grotendeels verlamd zal zijn. Toen de man probeerde te vluchten, heeft hij ook nog geworsteld met de eigenaar zelf. Daarbij is opnieuw het vuurwapen afgegaan. Dit keer werd er niemand geraakt.

De rechtbank houdt de man ervoor verantwoordelijk dat hij een geladen vuurwapen voor de overval heeft meegenomen, dat hij tijdens de worsteling in zijn handen heeft gehad, met zijn vinger bij of om de trekker. De rechtbank vindt dat de man daardoor bewust het risico heeft genomen dat het vuurwapen af zou gaan en dat iemand daardoor zou worden gedood. Uit psychologisch onderzoek is gebleken dat de man licht verminderd toerekeningsvatbaar is. Daar heeft de rechtbank rekening mee gehouden bij het bepalen van de hoogte van de straf, evenals met de omstandigheid dat verdachte niet eerder is veroordeeld voor dit soort feiten.

Bron: Rechtbank Haarlem
Datum actualiteit: 29 mei 2009 Naar boven