Leefbaar Rotterdam


vrijdag, mei 29, 2009

Leefbaar Rotterdam presenteert onderzoeksrapport Burenterreur in Rotterdam

Leefbaar Rotterdam raadslid Robert Simons presenteert dinsdag 2 juni de resultaten van het onderzoek naar burenoverlast in Rotterdam. Afgelopen februari lanceerde Simons het Meldpunt Burenterreur waar Rotterdammers die geterroriseerd worden door hun buren anoniem hun klacht konden achterlaten. Inmiddels hebben meer dan tweehonderd Rotterdammers gebruik gemaakt van het meldpunt.

De aanleiding voor het opzetten van het meldpunt was het feit dat veel Rotterdammers die te maken hebben met overlast door hun buren zich niet meer veilig voelen in hun eigen huis, straat of buurt. Daarnaast grijpen politie en hulpverleners te vaak niet in omdat ze niet weten hoe ze met de klachten om moeten gaan, maar ook omdat ze bang zijn om te discrimineren wanneer de overlastgever tot een allochtone groep behoort. Dit heeft als gevolg dat bewoners soms het advies krijgen om te verhuizen. Maar vaak ook besluiten ze zelf te verhuizen omdat ze geen andere oplossing meer weten.

Simons heeft ruim tweehonderd klachten geanalyseerd en zal de resultaten dinsdag presenteren. In de rapportage komt Simons tevens met aanbevelingen hoe de burenterreur grotendeels kan worden opgelost. Het rapport wordt ook aangeboden aan het college en de gemeenteraad.