Gerechtelijke organisatie

Gerechtshof Amsterdam verklaart schikking Shell verbindend

Amsterdam, 29 mei 2009 - Het gerechtshof te Amsterdam heeft vandaag de schikking verbindend verklaard die Shell Petroleum N.V. en haar zustermaatschappij The "Shell" Transport and Trading Company Limited (verder "Shell") in april 2007 zijn aangegaan ten behoeve van beleggers die schade hebben geleden als gevolg van mogelijk onjuiste opgaven van olie- en gasreserves door Shell in de periode april 1999-maart 2004.

Deze mogelijk onjuiste opgaven hebben de beurskoers van het aandeel Shell opgedreven, waardoor personen die in de genoemde periode aandelen Shell hebben gekocht, schade kunnen hebben geleden. De verbindend verklaarde schikking voorziet in een vergoeding voor dergelijke schade. Zij geldt uitsluitend voor personen die aandelen Shell hebben gekocht op een effectenbeurs buiten de Verenigde Staten en die toentertijd niet in de Verenigde Staten woonachtig waren. Voor Amerikaanse beleggers is in 2008 een afzonderlijke schikking getroffen, die geen onderdeel was van de procedure voor het Amsterdamse hof.

Shell is de schikking waarover het Amsterdamse hof heeft beslist, aangegaan met een stichting die de belangen van benadeelde aandeelhouders behartigt, de Vereniging van Effectenbezitters en de pensioenfondsen ABP en Zorg en Welzijn. De schikking is niet verbindend verklaard ten aanzien van beide pensioenfondsen, omdat deze naar het oordeel van het hof volgens de wet geen partij bij de schikking kunnen zijn (art. 7:907 lid 1 BW).

De verbindendverklaring heeft tot gevolg dat de overeengekomen schaderegeling bindend is voor alle personen op wie zij betrekking heeft (en voor hun rechtsopvolgers), tenzij zij binnen een door het hof bepaalde termijn van ruim drie maanden laten weten daaraan niet gebonden te willen zijn.

LJ Nummer

BI5744

Bron: Gerechtshof Amsterdam Datum actualiteit: 29 mei 2009 Naar boven