Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 5. Mei

Nationale sloopregeling auto's van start

29-05-2009

'Goed nieuws voor de autobranche, goed nieuws voor het milieu! Met de Nationale Sloopregeling geven we de autobranche in deze moeilijke tijden een impuls én de regeling is goed voor het milieu. Moderne auto's zijn minder belastend voor het milieu door minder uitstoot van schadelijke stoffen. De regeling is daarmee in feite een bonus op schone lucht.'

Met deze woorden gaf minister Jacqueline Cramer van Ruimte en Milieu vrijdagochtend 29 mei bij autobedrijf Preuninger Haagland in Rijswijk het startschot voor De Nationale Sloopregeling. In aanwezigheid van Koos Burgman (directeur BOVAG), Dave Bebelaar (directeur ARN) en Peter Janssen (directeur RAI Vereniging) ontving de minister de heer en mevrouw van Hemerik uit Voorburg. Met gebruikmaking van de slooppremie ruilden zij hun oude Honda Civic in tegen een schone, zuinige en nieuwe Fiat Panda.

De Nationale Sloopregeling, een initiatief van het ministerie van VROM in samenwerking met RAI Vereniging, BOVAG, STIBA en ARN (Auto Recycling Nederland), is één van de maatregelen die het kabinet heeft genomen om de kredietcrisis het hoofd te bieden. De sloopregeling moet het financieel aantrekkelijker maken om oudere personen- en bestelauto's versneld aan te bieden voor sloop en met een premie om te ruilen voor jongere, schonere auto's.

De hoogte van de slooppremie varieert van 750 tot 1750 euro. Deze premie wordt in mindering gebracht op de aanschafprijs van een jonger en schoner exemplaar. De ingeleverde auto wordt milieuvriendelijk verwerkt door de contractpartners van ARN. Gemiddeld wordt 85% van elke sloopauto gerecycled. Naar verwachting zullen 80.000 auto's door deze regeling worden gesloopt.

Zie ook


* Informatie over de Nationale Sloopregeling op www.nationalesloopregeling.nl.

* Autowrakken en sloopregeling (Vrom.nl)