Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Antwoorden op kamervragen van Koser Kaya over het bericht dat de gemeente Lelystad de komst van een dialysecentrum blokkeert

Antwoorden op kamervragen van Koser Kaya over het bericht dat de gemeente Lelystad de komst van een dialysecentrum blokkeert

Kamerstuk, 28 mei 2009

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ-K-U-2929514

28 mei 2009

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Koser Kaya (D66) over het bericht dat de gemeente Lelystad de komst van een dialysecentrum blokkeert (2009Z08107).

Hoogachtend,

de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Koser Kaya over het bericht dat de gemeente Lelystad de komst van een dialysecentrum blokkeert (2009Z08107).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht dat de gemeente Lelystad weigert het Flevoziekenhuis een dialysecentrum in het stadscentrum te openen? 1)

Vraag 2

Deelt u de mening dat de vestiging van een dialysecentrum in het stadscentrum de zorg aan patiënten ten goede komt?

Vraag 3

Is het bericht waar dat het college van Lelystad de vestiging van dit dialysecentrum bemoeilijkt om de omzet van zorg van de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad te beschermen?

Vraag 4

Ziet u een relatie tussen deze opstelling van het college en het feit dat de gemeente Lelystad financiële garanties heeft gegeven aan de IJsselmeerziekenhuizen?

Vraag 5

Deelt u de mening dat deze opstelling van het college in strijd is met de invoering van het systeem van concurrentie in de zorg en dat de vestiging van een nierdialysecentrum een positieve uitkomst van dit systeem is?

Antwoord 1 t/m 5

Als een zorginstelling nieuwe activiteiten wil starten en lokale authoriteiten weigeren daaraan medewerking te verlenen, dan staat voor belanghebbenden de beroepsmogelijkheid die de Algemene Wet Bestuursrecht (AWB) biedt, open. Zonodig kan de kwestie aan de bevoegde rechter worden voorgelegd (bestuursrecht). Zorginhoudelijk maakt het uiteraard niet uit waar een dialysecentrum gevestigd wordt. Ik vind het daarbij niet mijn verantwoordelijkheid om uitspraken te doen over de voorkeurslocatie van een behandelcentrum binnen een gemeente.

Naar ik vernomen heb, lopen er nog steeds gesprekken tussen de gemeente en het Flevoziekenhuis die uiteindelijk kunnen resulteren in opening van een dialysecentrum vanuit dat ziekenhuis in Lelystad.

Vraag 6

Kunt u aangeven hoe hoog het rendement op nierdialyses gemiddeld is voor ziekenhuizen?

Antwoord 6

Ik heb daarover geen gegevens. Op dit moment is er echter nog geen sprake van vrije prijsvorming en worden de budgetparameters door de NZa vastgesteld.


1) Skipr, 8 april 2009: "Lelystad wil geen dialysecentrum"