Samenwerking Trimbos en Expertisecentrum Forensische Psychiatie

29/05/2009 15:06

Expertisecentrum Forensische Psychiatrie

Utrecht, 29 mei 2009

TRIMBOS-INSTITUUT EN HET EXPERTISECENTRUM FORENSISCHE PSYCHIATRIE (EFP) GAAN SAMENWERKEN

Afgelopen week tekenden het Trimbos-instituut (het landelijk kennisinstituut voor geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en maatschappelijke zorg) en het EFP (het landelijk expertisecentrum voorde forensische psychiatrie) een samenwerkingsovereenkomst. De twee organisaties hopen door het bundelen van hun krachten te komen tot een kwaliteitsverbetering van hun werkzaamheden op het gebied van wetenschappelijk onderzoek en kennismanagement.

Er is in toenemende mate sprake van een overlap tussen de werkvelden van het Trimbos-instituut (de geestelijke gezondheidszorg) en het EFP (de forensisch psychiatrische zorg). Met name op het gebied van het coördineren en initiëren van wetenschappelijk onderzoek en kennis- en datamanagement kunnen beide organisaties door samen te werken de kwaliteit van leven en van zorg verhogen.

Beide partijen willen een brug slaan tussen de werkvelden van de GGZ en de forensische psychiatrie. Daarnaast kunnen zij de kennis die relevant is voor geestelijke gezondheidszorg en forensische psychiatrie samen beter toegankelijk maken. Tevens gaan ze een infrastructuur voor kennisverspreiding met behulp van 'state-of-the-art' technologie creëren.

Het Trimbos-instituut en het EFP zijn landelijke en overkoepelend werkende instellingen. Zij hebben ieder binnen en buiten hun eigen werkveld nauwe contacten en samenwerkingsvormen met bijvoorbeeld zorginstellingen, universitaire vakgroepen, onderzoeksinstellingen en ministeries. Door deze kennis en contacten nu te bundelen zal het wetenschappelijk onderzoek naar verwachting een flinke impuls krijgen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Petra van der Veer, EFP, tel. 030 - 2910010, Marjan Heuving (030 - 297 11 38, 06 - 5139 5629) of Anke Wammes (030-297 1107, 06 - 5139 5407) voorlichters van het Trimbos-instituut.

Bijlage: Missies van beide organisaties

Bijlage:

Missie

Het Trimbos-instituut is een op innovatie gericht landelijk kennisinstituut op het terrein van geestelijke gezondheid en verslaving. Het Trimbos-instituut bevordert de kwaliteit van leven door het ontwikkelen en toepassen van kennis over geestelijke gezondheid, verslaving en lichamelijke ziektes die daarmee samenhangen. Het instituut informeert beleidsmakers, politici en professionals over de geestelijke gezondheid van de Nederlandse bevolking. Het monitort en signaleert psychische en verslavingsproblemen. Het doet onderzoek naar de organisatie, toegankelijkheid, kwaliteit en effectiviteit van preventie en hulpverlening. Het ontwikkelt nieuwe methoden, protocollen, richtlijnen en programma's voor preventie, behandeling en organisatie van de zorg. Het instituut geeft cursussen en trainingen op het gebied van de zorg. Tenslotte geeft het voorlichting over psychische problemen en over alcohol en drugs.

Missie

Het EFP is het landelijk expertisecentrum voor de forensische psychiatrie. Het EFP ondersteunt het veld van de forensische zorg bij de verhoging van de kwaliteit van de zorg, om zo de maatschappelijke veiligheid te bevorderen. Het werkveld bestrijkt het gehele veld van de forensische psychiatrie (FP), te weten alle instanties die betrokken zijn bij de forensische zorg, zoals de Forensisch Psychiatrische Centra (FPC), de Forensisch Psychiatrische Klinieken (FPK's), alsook de forensische psychiatrische afdelingen in het gevangeniswezen (GW) en GGz. De kwaliteitsverbetering van de zorg richt zich vooral op de aard, effectiviteit en duur van de behandeling.

Het EFP borgt deze kwaliteit door leidinggevenden en medewerkers van de verschillende FPC's en detentiecentra met elkaar in contact te brengen om op die manier tot kennisoverdracht te komen ('state of the art'-peilingen) en relevant onderzoek te entameren en te faciliteren. Het EFP is het centrum voor kennis- en datamanagement en geeft hier vorm aan door het initiëren, coördineren en faciliteren van overkoepelende, multicenter wetenschappelijke onderzoeken over de forensische zorg, de ontwikkeling van de (op het onderzoek gebaseerde) 'evidence-based' forensische zorgprogramma's en de ontwikkeling van landelijke database(s).





http://www.trimbos.nl