Openbaar Ministerie


* >OM eist jarenlange gevangenisstraffen tegen overvallers

OM Den Haag eist jarenlange gevangenisstraffen voor overvallen op supermarkt en restaurant

29 mei 2009 - Arrondissementsparket Den Haag

Het Openbaar Ministerie Den Haag heeft vandaag jarenlange gevangenisstraffen geëist tegen vier verdachten voor het plegen van in totaal vijf gewelddadige overvallen. Een 28-jarige man uit Den Haag en een 22-jarige man uit Delft hoorden ieder tien jaar gevangenisstraf tegen zich eisen. Tegen een 24-jarige man uit Den Haag en een 24-jarige vrouw uit Delft eiste de officier van justitie voor allebei
3 jaar gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

In september en oktober 2008 werd de Aldi in de Herenstraat in Rijswijk drie keer overvallen door gemaskerde en gewapende mannen. Ook restaurant La Place langs de A13 bij Delft werd in diezelfde periode twee keer overvallen. De Boven Regionaal Rechercheteam ontdekte dat er overeenkomsten waren tussen al deze overvallen.

Zo kwamen de signalementen van de overvallers overeen en werd er bij twee overvallen een zelfde merk auto gesignaleerd. Een getuige wist zelfs een bijna compleet kenteken van die auto te noemen. Nadat er in de media beelden van de verdachten waren getoond, meldden ook andere getuigen zich bij de politie. Nadat één van de verdachten door meerdere mensen is herkend, gaat het snel met het onderzoek. De rechercheurs ontdekten ook dat de overvallers zowel bij de Aldi als bij de La Place hulp was van binnenuit hadden gekregen.

Na de aanhoudingen in december vorig jaar, deed de politie huiszoeking in de woningen van de verdachten. In één van de woningen werden de koffers aangetroffen die bij de overval op de Aldi gebruikt zijn. De overvallen hebben grote gevolgen gehad voor de personeelsleden maar ook voor het winkelend publiek. De slachtoffers werden op hun werkplek met de dood bedreigd met een vuurwapen en een mes. Sommige slachtoffers hebben dit zelfs twee keer moeten doorstaan. De slachtoffers werden met tie-wraps vastgebonden en één slachtoffer kreeg ook nog tape over zijn mond geplakt. Bij alle vijf de overvallen moest één personeelslid onder bedreiging van een vuurwapen of een mes de kluis openen. De rest van het personeel werd bij de overvallen op de supermarkt in de toiletruimte opgesloten. De totale buit van alle vijf de overvallen bedroeg bij elkaar tienduizenden euro's.

Omdat de vijf overvallen in zeer korte tijd met uitermate veel en grof geweld zijn gepleegd, zorgde dit voor veel onrust. De Aldi is zelfs een week dicht geweest en heeft daarna een beveiligingsbedrijf ingehuurd om de veiligheid van het eigen personeel te kunnen waarborgen.

De rechtbank doet op 12 juni uitspraak.