CDA

Lambert van Nistelrooij: Subsidieversoepeling. wel Nederlandse afspraken respecteren

"Ik ben sceptisch over de plannen van de Europese Commissie om zomaar de 'cofinancieringsregel' van Europese subsidies door de nationale overheden tijdelijk af te gaan schaffen," aldus Lambert van Nistelrooij, EVP-ED Europarlementslid en fractiewoordvoerder in het Europees Parlement voor regionaal beleid.

"Dit is een opkikker voor de nieuwe lidstaten die de eigen co-financiering van Europese projecten niet kunnen behappen. Dit probleem speelt echter niet in Nederland. Ik wil dat de gelden die in Nederland zijn gereserveerd voor deze co-financering door steden, provincies en het Rijk, ook blijven toegezegd, conform de afspraken."

Het gaat hier over ca. 1,8 miljard Euro tussen 2007 en 2013 die voornamelijk de innovatie in onze bedrijven en lokale en regionale economie te goede moeten komen, naast een even groot bedrag dat Europa bijlegt. Van Nistelrooij : "In deze crisistijden is het natuurlijk een goed idee om tijdelijk versneld geld vrij te maken voor opleidingsmogelijkheden en stadsontwikkeling, of het goed organiseren van de subsidies van het Europees Sociaal Fonds. Voor dit laatste zou de afschaffing van de co-financiering kunnen helpen."

Op 3 juni a.s. stelt de Europese Commissie plannen voor om de zogenaamde 'cofinancieringsregel' voor Europese structuurfondsen te schrappen. Tot nu toe is de regel dat voor elke Euro van de 1,8 miljard Europese subsidies voor sociale en economische ontwikkeling, waarop Nederland recht heeft, de Nederlandse overheden er een Euro moeten bijleggen. Anders kan een project niet met Europees geld worden gefinancierd. Deze regel wordt nu voor 2 jaar geschrapt. Omdat de huidige economische crisis veel landen opzadelt met een tekort aan financiële middelen en omdat veel projecten gewoon vaak de EU-fondsen mislopen doordat der weinig animo is bij sommige overheden.
---