CDA

Lambert van Nistelrooij: CDA wil Europees optreden tegen wild vergassen van containers

Per jaar wordt 500 ton gas aangetroffen in containers die in Nederland aankomen van overal ter wereld. Al jaren worden zo transportwerkers bij het openen van de containers in Nederland, onnodig aan gezondheidsrisico's blootgesteld.

Lambert van Nistelrooij, CDA-woordvoerder volksgezondheid in het Europees Parlement, verwijt de Europese Commissie te laks te zijn bij de onderhandelingen met derde landen die bij deze vergassingspraktijk blijven. Daarbij komt de gezondheid van Nederlandse transportwerkers in gevaar. Van Nistelrooij stelde vandaag vragen hierover aan de Commissie.

Het Nederlandse Ministerie van Rijkswaterstaat zegt dat 20 % van alle containers gas bevatten. Er wordt vaak ook onnodig vergast en er wordt niet goed aangeduid dat er gas in een container zit. De Europese wetgeving is niet duidelijk genoeg. Dit alles geeft onnodig veel gevaar voor de transportwerkers in Nederland.
Er zijn situaties geweest waarbij een container geopend werd en degene die de deur opende onwel werd. Bij hem werdj langdurig het zenuwstelsel is aangetast. Er is hiervoor een speciaal behandelcentrum in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem. "Dit zijn onaanvaardbare situaties", aldus Van Nistelrooij, en de sector vroeg mij hierover actie te ondernemen in Brussel. Ik wacht het antwoord van de Commissie nu af."

---