CDA

Corien Wortmann: Treinreiziger bij vertraging over de grens met lege handen

Treinreizigers dreigen op internationale trajecten bij een vertraging van het kastje naar de muur te worden gestuurd. Een reiziger die bij NS een internationaal ticket koopt en in het buitenland vertraging krijgt, moet vervolgens daar om vergoeding gaan vragen.

Dit vraagt om Europese actie, aldus CDA-Europarlementariër Corien Wortmann.

Corien Wortmann: "Het is bijzonder onlogisch en onhandig voor de treinreiziger als die een ticket Amsterdam-Londen koopt in Nederland en vervolgens in België of Frankrijk vergoeding moet vragen. Op deze manier blijft er weinig over van de nieuwe rechten voor treinreizigers".

Vanaf 3 december dit jaar hebben treinreizigers door Europese regels ook op internationale trajecten in het buitenland recht op vergoeding bij vertragingen. Nu blijkt dat de spoorwegmaatschappijen alleen aansprakelijk willen zijn in eigen land, zelfs als hun trein in het buitenland verder rijdt.

Wortmann: "Als er halverwege een overstap is en een nieuwe vervoerder in beeld komt, kan ik me nog voorstellen dat de aansprakelijkheid vervalt. Maar eigenlijk moet je als treinreiziger gewoon voor het hele traject terecht kunnen bij de vervoerder waar je het ticket hebt gekocht. Daar moeten de Europese spoorwegmaatschappijen onderling uit kunnen komen".

Wortmann heeft aan de Europese Commissie gevraagd of de nationale aansprakelijkheid in lijn is met de Europese reizigersrechten die in december ingaan. Ook de ANWB en ROVER gaan dit bij de Europese Commissie aankaarten.

---