Nieuw-Vlaamse Alliantie


Parlementaire nieuwsflits van 29 mei 2009 (29/05/09)

Regelmatig versturen we een parlementaire nieuwsflits. Hierin brengen we een selectie van de parlementaire initiatieven van onze parlementsleden.

Vlaams parlement

Even geen parlementaire nieuwsflits meer van onze Vlaamse parlementsleden. Het parlement heeft de deuren gesloten. Men is nu volop campagne aan het voeren.

Kamer

In plenaire vergadering ondervroeg fractievoorzitter Jan Jambon premier Herman van Rompuy (CD&V) over de samenhang en het voortbestaan van de federale regering. De laatste weken is er zowat een open oorlog uitgebroken tussen MR en PS, die deze toch al niet zo actieve regering volledig verlamt. Maar ook aan Vlaamse kant dreigt de Open vld met de regelmaat van de klok de regering te verlaten. Het ziet er naar uit dat de regering de verkiezingen niet zal overleven. Jan vroeg dan ook op de man af of Van Rompuy van plan was om de regering na 7 juni te evalueren, en of hij premier zou blijven van een gewijzigde federale regering. De premier reageerde uiterst laconiek: hij wacht 7 juni af, iemand moet het hoofd koel houden. Jan reageerde even laconiek. De kinderen rollen vechtend door de kamer, en terwijl men van de pater familias verwacht dat die tussenbeide komt, trekt die zich terug in zijn kantoortje om daar een volgende spitsvondige haiku te verzinnen.

Sarah Smeyers doorprikte in de Kamer de haast feestelijke stemming binnen de meerderheid, omdat deze er in geslaagd was tot een beslissing te komen: een regeling voor de tijdelijke werkloosheid voor bedienden. Alleen, er werd eigenlijk niets beslist. Want de regering legt met haar wetsontwerp de bal opnieuw in het kamp van de sociale partners, die eerder het hele dossier blokkeerden. Volgens de nieuwe wet kan er een tijdelijke collectieve of arbeidsduurvermindering voor bedienden worden ingevoerd, na het afsluiten van een bijzondere CAO tussen vakbonden en werkgevers. Hoezeer de meerderheid zich ook op de borst klopt, de regering Van Rompuy heeft ook in dit dossier gedaan waarin ze het best is: moeilijke dossiers uit de weg gaan. We vroegen een regeling voor tijdelijke werkloosheid voor bedienden, we kregen een beslissing om de beslissing aan anderen over te laten zei Sarah. Hoog tijd voor een overheveling van het hele arbeidsbeleid naar Vlaanderen

In plenaire vergadering voelde Els De Rammelaere minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) aan de tand over de voortdurende stijging van de gerechtskosten. De gerechtskosten, zoals die voor telefoonverkeer en DNA-analyse, blijven immers de voorziene begroting overschrijden. Vorig jaar was er 15 miljoen euro tekort, en dit jaar wordt het nog erger. De gerechtskosten zijn bovendien in acht jaar tijd verdubbeld. Volgens de minister is er niets aan de hand. Integendeel, de stijging werd ruimschoots terugverdiend door het oplossen van een aantal stevige dossiers. Volgens Els is een dergelijk antwoord al te gemakkelijk. Een goed justitiebeleid kost een hoop geld, en vereist dus ook kostenbeheersing. Daarvoor is een degelijke controle nodig en die ontbreekt op dit moment duidelijk. Het kan niet dat men de gerechtskosten laat ontsporen en dan de tekorten moet gaan opvullen door in een ander budget te graaien. Dat is geen verantwoord beleid.

Vorige week tikte Ben Weyts minister Guido De Padt (Open vld) op de vingers in de kwestie van de Franstalige oproepingsbrieven die de faciliteitengemeenten Linkebeek, Kraainem en Wezembeek-Oppem lieten versturen via de Brusselse gemeente St.-Lambrechts-Woluwe. In die gemeente zwaait de Fransdolle Olivier Maingain de plak, en probeerde men op die manier de omzendbrief Peeters te omzeilen. Deze week hekelde Ben de beslissing van Sint-Genesius-Rode om de oproepingsbrieven te laten versturen door tien Franstalige gemeenteraadsleden, om zo het Vlaamse tuchtrecht te ontlopen. Volgens Ben volstrekt onwettig , en ondertussen is de beslissing al door minister Marino Keulen (Open vld) vernietigd. De provincie Vlaams-Brabant zal wettelijke oproepingsbrieven versturen naar de vier betrokken gemeenten, maar minister De Padt moest wel toegeven dat men zich bij de kiesbureaus kan aanmelden met onwettige oproepingsbrieven.

Patrick De Groote volgde deze week in de commissie infrastructuur de hoorzitting over het voorstel van Open Vld om de autokeuringcentra te liberaliseren. Geen enkele vertegenwoordiger van de 76 autokeuringcentra, van de sector van de autoverkoop en -reparatie, de politie, de VAB, Touring en de consumentenorganisaties was voor een liberalisering gewonnen. De prijzen zijn voor geheel België gelijk en liggen véél lager dan in onze buurlanden. Daarnaast zijn er nog de 32 examencentra voor rijbewijzen. Deze activiteit is verlieslatend en wordt bijgepast met de inkomsten van de autokeuring. Doordat elke Belg binnen een straal van 25 kilometer een autokeuringcentrum moet hebben, zijn de centra in minder bevolkte gebieden sowieso al verlieslatend. Zij kunnen het solidariteitsfonds binnen de sector aanspreken. Opnieuw een solidariteit van noord naar zuid!

Deze week voerde Flor Van Noppen actie aan de Electrabel-centrale van Langerlo in Genk om het Franse monopolie in onze energiesector aan te klagen. Franse staatsbedrijven hebben 80% van onze energiemarkt in handen. Energie in België is bij de duurste van heel Europa. De Belgische energiemarkt is de melkkoe van Frankrijk. De N-VA stelt hier de oprichting van een eigen Vlaamse, groene energiemaatschappij tegenover. De Vlaamse regering moet in tijden van crisis durven investeren en de concurrentie aangaan met een eigen energiebedrijf. Dit moet zorgen voor meer duurzame energie en lagere energieprijzen. Het geld kan onder andere komen uit het Synatom-fonds. Flor diende reeds maanden geleden een wetsvoorstel in om dit mogelijk te maken. Verder moet ook de almacht van Electrabel verder aangepakt worden. Een maximaal marktaandeel van 45% biedt volgens Flor de oplossing.

Senaat

Louis Ide ondervroeg in de plenaire vergadering van de Senaat nogmaals minister Laurette Onkelinx (PS) over de werking van het Asbestfonds. Louis had immers opgevangen dat die werking weer op enkele fronten zou haperen. Het antwoord van minister Onkelinx was al bij al geruststellend. Met de mistevreden nabestaanden zal ze persoonlijk contact opnemen om de situatie uit te klaren. Althans, dat beloofde ze toch. Over de retroactiviteit van schadevergoedingen blijven Louis en de minister wel op een totaal verschillende lijn zitten. Daar waar Louis vindt dat de retroactiviteit moet terug gaan tot het ontstaan van het fonds, vindt Onkelinx dit niet. De retroactiviteit geldt voor haar pas vanaf het instellen van de regel. Jammer, want zo blijven verschillende slachtoffers in de kou staan.

Auteur:
Joachim Pohlmann
Universitaire medewerker Kamerfractie

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be